Авдіївку росіянам подарував Конгрес США, який блокує допомогу Україні, каже боєць / фото wikimedia.org

Сили оборони України успішно "громили" росіян в битві за Авдіївку доти, допоки перевага агресора в артилерії не сягнула співвідношення 20 до 1. Про це виданню Business Insider розповів ветеран американської армії, який зараз воює в ЗСУ під позивним "Джекі".

За його словами, за кілька тижнів до того, як українським військам довелося вийти з міста, Україна "громила ворога в Авдіївці". І попри те, що російські втрати переважали українські, оборонцям довелося вийти з міста через брак боєприпасів.

"Я б оцінив, що на кожні 20 російських боєприпасів, які прилітали на наш бік, ми стріляли у відповідь одним", – згадує американець, який служить у 3-й штурмовій бригаді ЗСУ.

Відео дня

Джекі погодився з оцінкою Білого дому, який у лютому заявляв, що Україна втратила Авдіївку саме через блокування в Конгресі пакету американської допомоги. За словами бійця, його побратими звикли воювати з дефіцитом ресурсів, оскільки західна допомога протягом усієї війни надходить уривками, але останнім часом ситуація значно погіршилася.

Американець зауважує, що Росія протягом усієї війни переважає Україну за кількістю людей та зброї, але українці нівелюють цю перевагу за рахунок кращої підготовки солдатів та розумніших тактичних рішень командування. За його словами, російська тактика в Авдіївці була безглуздою та безладною, агресор "багато промахується", що притупляє його кількісну перевагу.

"Ми справді не втрачаємо навіть близько стільки хлопців, скільки росіяни. Я можу вам це сказати напевно", – наголошує Джекі.

Дефіцит озброєнь у ЗСУ: останні новини

Як писав УНІАН, генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав партнерів негайно передати снаряди та ППО Україні. Він наголосив, що росіяни атакують на фронті і б’ють по українському тилу, тож Україна не може чекати.

Також ми розповідали, що голова європейської дипломатії Жозеп Боррель розкритикував Європу за жадібність у питанні ППО. За його словами, європейці мають близько 100 систем Patriot, але не дають Україні хоча б кількох з них.

Вас також можуть зацікавити новини: