ЗСУ продовжують бити окупантів / twitter.com/CanadianForces

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко розповів, що з себе представляють лінії оборони російський окупантів і чи буде ВСУ легше після прориву першої лінії.

"Скажу так - легко не буде ніколи, це війна", - зазначив він. При цьому аналітик пояснив, що перша лінія оборони це дійсно дуже складна ділянка для прориву. "Вона відрізняється тим, що тут найвищий рівень мінно-фугасних загороджень, крім всіх інших, типу секретів з ПТРК", - сказав аналітик.

Коваленко зазначив, що для прориву саме в цій зоні ЗСУ застосовували БМП M2 Bradley і Leopard 2, оскільки для таких дій потрібна була техніка, що гарантує максимальне збереження життів екіпажу і десанту. "Саме цим обумовлена неспішність просування ЗСУ в смузі забезпечення", - пояснив він.

Відео дня

Також Коваленко зазначив, що друга лінія оборони - основна. "Не дивлячись на те, що вона називається основною, тут концентрація мінно-фугасних загороджень менша і розміщується в основному артилерія, що прикриває першу лінію вогнем, а так само основні сили і засоби окупаційних військ", - пояснив аналітик.

Коваленко зазначив, що смуга забезпечення призначена для гальмування, або зупинки просування сил противника. "У нашому випадку, смуга забезпечення і справді гальмує наше просування, але не зупиняє його", - підкреслив експерт.

Крім того, Коваленко звернув увагу на дуже важливий нюанс - російське командування почало задіяти резерви з другої лінії, для посилення першої з другої половини червня. При цьому ЗСУ досі діють у смузі забезпечення підрозділами обмеженого функціоналу, без задіяння основної ударної групи.

"Для розуміння меж основної лінії оборони, то опорними пунктами її є, наприклад, Старомлинівка, Роботине-Новопрокопівка, Василівка. І як можемо бачити, по ряду напрямків ми знаходимося в безпосередній близькості від деяких з цих "опорників"", - зазначив аналітик.

"Третя лінія - тилова. Вона створена для вирішення як питань із забезпеченням другої і першої ліній, так і для розміщення запасних позицій, необхідних військам при відході з першої і другої ліній. Але ці позиції облаштовані гірше ніж на перших двох лініях оборони", - пояснив Коваленко.

При цьому аналітик зазначив, що після активізації ЗСУ в смузі забезпечення, розкрилася не тільки друга лінія, яка задіяла артилерію, тим самим видавши її позиції, що послужило встановленню рекорду зі знищення окупантів, а й розгорнулося відпрацювання по третій лінії, тиловим об'єктам.

"Ось, що з себе представляють лінії оборони окупантів. І дії ЗСУ на певній ділянці, не означають, що вони не зачіпають ділянки за кілька десятків кілометрів від основної локації бойових зіткнень. Все відбувається комплексно і планомірно", - підсумував Коваленко.

Війна в Україні: Новини

Найскладніша ситуація на фронті залишається на Донбасі. Особливо гаряче на Бахмутському напрямку. Там постійно йдуть бої. 

25 червня представник східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий повідомив, що протягом доби ЗСУ пройшли на південному і північному флангах навколо Бахмута від 600 м до 1 км. Він зазначив, що були ліквідовані 186 загарбників, а 224 - отримали поранення.

Вас також можуть зацікавити новини: