Страх заходу-секретна зброя Путіна, зазначили в Atlantic Council / фото REUTERS

Чудові успіхи України в Чорному морі підкреслюють, чого можна досягти, коли країни-партнери долають свою фобію ескалації бойових дій і надають ЗСУ достатню кількість озброєнь, не вводячи при цьому штучні обмеження на їх застосування. Як пише американський аналітичний центр Atlantic Council при НАТО, страх Заходу перед російською ескалацією є "секретною зброєю Путіна".

"Хоча 1000-кілометрова лінія фронту конфлікту майже не зрушилася за останні дванадцять місяців, події в інших місцях вказують на те, що військовий прорив все ще може бути реалістичною можливістю, - вважають аналітики. - Найбільш динамічні події війни у 2023 році відбувалися на Чорному морі. Попри відсутність власних військових кораблів, Україні вдалося змусити путінський флот відступити".

Зазначається, що цей чудовий український прогрес тепер може стати основою для більш загальної перемоги над Росією. Україна здатна підготувати ґрунт для можливої поразки РФ, враховуючи цей досвід.

Відео дня

"Мабуть, найбільше прогрес України на морі підтверджує марність російських загроз і повну дурість прагнення Заходу уникнути ескалації за всяку ціну. Кремлівські чиновники використовують загрозливі вирази, оскільки вважають, що Заходу не вистачає рішучості", - акцентували аналітики.

Вказується, що з самого початку повномасштабного вторгнення Путіна західні лідери приховували ключові категорії озброєнь, одночасно обмежуючи здатність України завдати удару у відповідь по Росії через побоювання з приводу можливої відповіді Москви:

"Протягом майже двох років західні лідери дозволяли Росії залякувати себе. Вони позбавили Україну зброї, необхідної для перемоги у війні, побоюючись спровокувати Путіна. Цей катастрофічний підхід лише продовжив військові дії і надав сміливості Кремлю. Тепер має бути до болю ясно, що ніщо не може спровокувати російську агресію з більшою ймовірністю, ніж триваюча слабкість Заходу".

Аналітики стверджують, що у 2024 році партнери України повинні зробити логічні висновки з подій на Чорному морі і застосувати їх для створення виграшної стратегії:

"Це означає відмову від своїх власних червоних ліній і, нарешті, надання Україні інструментів для завершення війни. Західний страх перед російською ескалацією є секретною зброєю Путіна. Давно пора його роззброїти".

Зброя для України - актуальна

Як писав УНІАН, на початку засідання Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн-18") міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін закликав союзників не відмовлятися від продовження надання критичної військової допомоги для України.

Він підкреслив, що зустріч проводиться з метою підтвердження підтримки для вільної, захищеної та суверенної України та забезпечення продовження отримання Україною необхідних можливостей у зимовий період та подальшому майбутньому.

Вас також можуть зацікавити новини: