У росіян виникла проблема з надходженням в зону БД артилерії зі зношеними стволами, зазначив Коваленко / скріншот

Поки російські делегації носиться країнами-ізгоями у спробі знайти більше снарядів для артилерії, в РФ виникає інша проблема, на яку практично не звертають уваги за межами зони бойових дій. Йдеться про зношеність стволів, розповів військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

"Якщо у 2022 році у росіян тільки стала виникати проблема з надходженням в зону БД артилерії зі зношеними стволами, і вона не так яскраво про себе говорила, як снарядний голод, то зараз ця проблема переростає у кризу", - упевнений експерт.

За його словами, Росія вимушено розконсервує все більше гаубиць буксируваного типу, щоб хоча б компенсувати в зоні бойових дій втрати ствольної артилерії.

Відео дня

"Це значно знижує мобільність артилерії і дальність ведення вогню. Але головне те, що знімається з консервації - це артилерія, у якій або повністю вироблений ресурс стволів ще за часів СРСР, або більше 50%. Крім цього, не всі російські гаубиці і САУ перебували на зберіганні в задовільних умовах весь цей час, а тому, метал мав відповідний негативний зовнішній вплив десятиліттями", - вказав Коваленко.

Він додав, що у результаті гаубиці, доставляються на фронт, не застосовуються активно не тільки через дефіцит снарядів, але і тому, що їх не можуть навантажувати навіть для мінімального відстрілу.

"Вирішити цю проблему своїми силами російські війська не зможуть, оскільки за десятиліття в Росії просто вимерло серійне виробництво стволів для артилерії. Виробництво стволів в Росії перетворилося на рідкісне явище одиничними екземплярами на місяць, у той час як потреба окупантів - сотні одиниць на місяць! І якщо виробництво боєприпасів у Росії, яке ніяке, але є, щоб гарантовано давати 5 тисяч пострілів на добу, то нових стволів на місяць і на артилерійський полк не вистачить. Демілітаризація йде за планом", - підсумував експерт.

Втрати Росії в Україні на 30 вересня - дані ЗСУ 

Нагадаємо, загальні Бойові втрати Росії в Україні з початку широкомасштабного вторгнення орієнтовно склали 278 тисяч 130 чоловік особового складу.

Крім того, Росія втратила щонайменше 6447 артилерійських систем, 4691 танк, 8984 бойові броньовані машини, 796 реактивних систем залпового вогню та 8854 одиниці автомобільної техніки та автоцистерн.

Вас також можуть зацікавити новини: