Роман Світан пояснив, чому росіяни поновили атаки по обʼєктах енергетичної інфраструктури України / скріншот

Нещодавно російські окупаційні війська після тривалої паузи поновили атаки по обʼєктах енергетичної інфраструктури України. Обстріллюючи українську енергетику, ворог виконує три завдання, вважає військовий експерт, військовий льотчик-інструктор Роман Світан. 

В інтервʼю "24 каналу" він пояснив, що зимовий наступ росіян закінчується, а позитивної динаміки, окрім захоплення Авдіївки, він не приніс. Тепер Росія намагається підтримувати "победобєсний" рівень в інформаційному полі, завдаючи ударів по Україні.

"Цілий рік вони збирали армію, пів мільйона озброїли й відправили на фронт. Півмільйонна російська армія "топталась" всю зиму, а "витоптала" тільки Авдіївку. І це більше поразка, ніж якась перемога. Нічого позитивного з цього довго не зліпиш, тому для того, щоб підтримувати "победобєсний" рівень в інформаційному потоці, їм треба кожного дня або хоча б через день організовувати якийсь "феєрверк" в Україні. От вони й організовують. Це перше завдання", – додав Світан.

Відео дня

Друге завдання ворога, за словами експерта, полягає в тому, щоб українську ППО, зенітно-ракетні війська не перекинули на лінію фронту. Російським літакам, "м'яко кажучи, не комільфо падати від наших зенітно-ракетних комплексів". Тому окупанти намагаються практично щоночі атакувати різні регіони України, аби українські ЗРК не перекинули на лінію фронту.

"Ну і третє завдання – геноцидне в чистому вигляді. У Росії його ніхто не забирав, бо це терористична держава, яка в режимі геноциду намагається завоювати територію. Вони хочуть знищити українське населення, прекрасно розуміючи, що ми будемо битися за свою територію. Хочуть знищити саме населення, всю інфраструктуру там, де є місця компактного проживання", – сказав Світан.

Удари РФ по енергетичній інфраструктурі України

Вже кілька тижнів російські окупанти бʼють по українській енергетичній інфраструктурі. Зокрема, ворог зруйнував ТЕЦ-5 – вона втратила основні потужності генерування теплової та електричної енергії для Харкова. Повністю оцінити масштаби збитків, що зазнала внаслідок російської атаки теплоцентраль, наразі неможливо. На її відновлення можуть піти роки.

Загалом у Харкові знищено майже всю енергетичну інфраструктуру. Мер міста Ігор Терехов розповів, що в місті введенні погодинні графіки відключення світла. Для економії електроенергії також було вирішено не освітлювати вулиці. 

Крім того, під ворожим ударом опинилася ДніпроГЕС. По ній випустили одразу 8 ракет, вони поцілили по машинній залі та по самій греблі.  Генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота наголошував, що швидко відновити ДніпроГЕС не вдасться. 

Вас також можуть зацікавити новини: