Росіяни, ймовірно, розстріляли двох українських військових / скриншот з відео

В ЗСУ перевіряють відео розстрілу російськими окупантами українських військових, які здавалися в полон, імовірно, біля Степового Донецької області.

Зокрема, телеграм-канал DeepState виклав відео, на якому видно, як група окупантів розстрілює двох військових під час того, як вони виходили з бліндажа. На відео видно, що один з військових тримав руки за головою.

За даними DeepState, це сталося біля Степового, коли росіяни зайшли на позиції 45-го окремого стрілецького батальйону. "Ворог зайшов на позиції 45-го ОСБ. Під час зачистки росіяни знайшли бліндаж, в якому були наші хлопці. Вони вимушено здавалися через нестачу БК. Відразу як вийшов другий боєць, … просто розстріляли обох", - зазначається в повідомленні.

Відео дня

На запит "Української правди" підтвердити ці події, речник ОСУВ "Таврія" Олександр Штупун сказав: "Російські окупанти щоденно цинічно порушують правила ведення війни. І це відео – кричуще тому підтвердження. Воно проходить процедури перевірки і документування. Такі злочини не мають строку давності, всі докази будуть передані у відповідні міжнародні інституції, які займаються воєнними злочинами".

При цьому, як повідомляє hromadske, омбудсмен Дмитро Лубінець вже звернеться через це відео до міжнародних організацій. "На відео чітко видно, що українські військові виконують усі необхідні речі, які показують, що вони без зброї, що вони здаються в полон і не несуть жодної загрози для російських військових. Їх автоматично повинні були взяти в полон і надати статус військовополонених", - прокоментував омбудсмен.

Він висловив переконання, що українським правоохоронним та розвідувальним органам вдасться фізично встановити причетних до... вбивства українських військовополонених.

Розстріл окупантами українських військових

У березні у мережі з'явилося відео розстрілу українського військового, який потрапив у полон до окупантів. На опублікованих кадрах було видно, що захисник України беззбройний.

У липні 2022 року російські пропагандисти виклали в соцмережах відео жорстокого вбивства українського військовополоненого. На опублікованому тоді записі окупант відрізав геніталії українському воїну канцелярським ножем. Потім захисника України убили пострілом у голову.

Вас також можуть зацікавити новини: