Битва за Часів Яр лише на початковому етапі / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

У разі захоплення міста Часів Яр для росіян відкриється можливість подальшого наступу на Костянтинівку за значно сприятливіших умов, ніж вони мають зараз. Про це в інтерв’ю УП розповів заступник командира батальйону 5-ї окремої штурмової бригади Михайло Онуфер.

За його словам, зараз підрозділи бригади тримають оборону в Іванівському – невеликому селі між Бахмутом і Часовим Яром. Після захоплення Бахмута росіяни взяли тут невеличку перерву на перегрупування підрозділів, заміну та ротацію. Взимку вони змогли "зачепитися" за село і зараз намагаються просунутися далі.

"Вони як діють: чіпляються за крайні будинки і швидко напихають туди людей. Потім їх "розбирає" артилерія, вони гинуть, але однаково розпорошуються по напрямку. Так вони затягнулися в Іванівське. Але воно не перебуває під їхнім контролем, шматок контролюють Сили оборони", – розповідає Михайло. 

Відео дня

За словами бійця, ситуація динамічна, і позиції переходять з рук у руки. Але саме Іванівське не дуже цікаве окупантам, тому що це низина, пояснює він. 

"Для них це просто ще один шлях, аби вийти на рубіж Часового Яру. А от Часів Яр, ні для кого вже не секрет, це висота. Зайнявши цю висоту, противник зможе з неї працювати. Підтягне поближче свої зенітні комплекси, зможе замаскувати техніку між будинків, там же висотна забудова, а ми навпаки будемо змушені відтягнути свої вогневі засоби. Часів Яр стане для них вихідним рубежем для наступу на Костянтинівку", – розповідає Михайло.

Він наголошує, що на захопленні Часового Яру росіяни, звісно, не зупиняться, і далі будуть польові бої, "позиційна війна від села до села" на шляху до Костянтинівки. 

"І нам буде дуже важко закріпитися в селах, бо тут немає капітальних споруд, немає "Азовсталі", заводів, де можна довго тримати оборону", – пояснив боєць.

Ситуація на фронті: останні новини

Як писав УНІАН, у суботу головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що ситуаціяє на фронті є складною та має тенденцію до загострення. За його словами, Україні конче потрібно більше зброї.

Тим часом військовий експерт Петро Черник вважає, що у стратегічному сенсі весь фронт перебуває у вогневій рівновазі. Після захоплення Авдіївки ворог не зміг добитися якихось дійсно серйозних проривів. Зараз проміжна стратегічна мета агресора - окупувати усю Донецьку область.

Вас також можуть зацікавити новини: