ЗСУ знищили "Ладогу" / скріншот із відео

Силам оборони України вдалося знищити першу за весь час повномасштабного вторгнення РФ рідкісну машину "судного дня", призначену для перевезення командування в умовах ядерної війни "Ладога".

На це звернув увагу військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. Він зазначив, що "Ладога" була створена за часів СРСР на базі танка Т-80. Він зазначив, що цей високозахищений транспортний засіб (ВТЗ) розробляв Ленінградський Кіровський завод, для чого в 1982 році навіть було створено спеціальний конструкторський підрозділ - КБ-А.

"Дана машина має герметизоване населене відділення і протирадіаційний захист, моторно-трансмісійну і фільтровентиляційну установки, комплекс інформаційних, спеціалізованих засобів зв'язку і блок регенерації відпрацьованого в населеному відділенні повітря. Екіпаж машини - 2 особи, а населене відділення може розмістити 4 людини", - навів характеристики машини експерт.

Відео дня

Коваленко зазначив, що сама машина показала себе в період ліквідації катастрофи на ЧАЕС, "але, після розпаду СРСР вона нікому виявилася не цікавою і пішла "на покій"". "Всього було вироблено 4 ВТС "Ладога", а єдина працездатна була представлена в експозиції виставкового центру "Патріот" м. Каменськ-Шахтинський (Ростовська обл.)", - розповів аналітик.

"Схоже, саме цей, єдиний, працездатний екземпляр було знищено. Висновки, думаю, ви зробите самі", - підсумував Коваленко.

Війна в Україні: новини

Військовий оглядач Денис Попович оцінив імовірність нового масштабного наступу на Харків і Київ. На його думку, зараз передумов для цього немає. Відповідну заяву він зробив в ефірі телемарафону.

Вас також можуть зацікавити новини: