Кремль прагне мобілізувати більше росіян на війну в Україні / фото ua.depositphotos.com

Військовий оглядач Денис Попович оцінив вірогідність нового масштабного наступу на Харків та Київ. На його думку, зараз передумов для цього немає. Відповідну заяву він зробив в ефірі телемарафону.

"Зараз передумов для такого наспупу не видно. Щоб знайти потрібну кількість людей для того, щоб планувати наступ на таке місто як Харків, потрібна додаткова мобілізація. Поки що таке рішення не ухвалено, відповідно, і казати нема про що. Навіть якщо воно буде ухвалено, то виникає наступне питання про можливість наступу на Харків взагалі, тому що для цього потрібні великі сили. Харків - місто мільйонник", - підкреслив екперт.

Попович нагадав про втрати росіян під час наступу на Авдіївку, яка значно менше, і про той повільний темп просування, що був у окупантів. 

"І друге питання - оснащення цих військ, бо 300 тисяч, це не 50. Потрібні танки, артилерія, броньовані машини, оснащення, навчання людей. Це дуже непроста історія. Зараз багато таких розмов про наступ на Харків, наступ на Суми, навіть наступ на Київ. Але реальність може бути трошки іншою", - сказав він.

При цьому Попович не виключає, що заяви російського керівництва, що Україна готувала теракт в "Крокус Сіті Холі", спрямовані на те, щоб мобілізувати росіян на війну в Україні.

"Це грунт для мобілізації. Це відповідь на питання, звідки можуть взяти людей для 300-тисячної мобілізації. Заяви розраховані саме на росіян. Але у мене немає відчуття того, що російське суспільство таким чином згуртується", - зазначив експерт.

Стосовно того, за рахунок чого росіянам поступово вдається просуватися зараз на Мар’їнському, Бахмутському, Авдіївськом напрямках, військовий оглядач заявив, що в них ще зберігається той "наступальний імпульс", який вони створили для осінньо-зимових наступальних дій, які закіничились для України втратою Авдіївки:

"Великого прориву, на мій погляд, там немає. Щоб цей імпульс поновився їм потрібне підкріплення, мобілізаційні заходи, щоб створити нове наступальне угроповування, яке б мало перевагу над нашими бійцями. Тому тактичні просування ще можуть бути, а от значний прорив - малоймовірний. Хоча вони планували його, але план не спрацював".

Як повідомляв УНІАН, на Куп'янському напрямку встановлено потужні фортифікаційні споруди, і тому про наступ росіян на Харків говорити зарано. 

Пред цим мер Харкова Ігор Терехов заявив, що існує певне занепокоєння стосовно можливого наступу РФ на обласний центр. Водночас він підкреслив, що для цього немає відповідного накопичення ворожих військ біля кордону, а крім того, українскі захисники готові давати гідну відсіч окупантам. Те, що Харків буде українським містом, це однозначно, заявив Терехов.

Вас також можуть зацікавити новини: