ЗСУ завдають втрат загарбникам / колаж УНІАН, скріншоти з відео

На лівобережжі, де тривають атаки загарбників на підрозділи ЗСУ, українські захисники завдали ворогу суттєвих втрат, в тому числі завдали удару по РСЗВ "Град" за допомогою HIMARS.

Як повідомили у Силах оборони півдня України, ворог вперто продовжує марні штурми позицій ЗСУ на лівобережжі Дніпра. За минулу добу було 10 таких спроб, але захисники продовжують заходи щодо розширення плацдарму та завдають втрат загарбникам. Наразі є підтвердження, що на лівому березі поменшало на 18 окупантів, дві гармати, міномет, моторний човен, спостережний пункт та польовий пункт боєпостачання ворога, а також - самохідну артилерійську установку 2С7М "Малка".  

Ще знищено реактивну систему залпового вогню "Град" - російську РСЗВ уразили за допомогою ракетного комплексу HIMARS. Подію зафіксовано на відео.

"HIMARS  відправив ворожу РСЗВ "Град" в пензель величезного вогненного танцю.  Вражаюче використання HIMARS майстрами Сил оборони півдня України - це не тільки техніка, це мистецтво війни, де кожен постріл — це крок до перемоги", - наголошують у ЗСУ.

Ситуація на фронті - останні дані

У Силах оборони зазначають, що протягом доби (з 7:00 до 7:00) ворог здійснив авіаційний удар керованою ракетою Х-59 у напрямку Миколаївщини, однак ракета втратила бойову спроможність на теренах Херсонщини.

Противник не припиняє дроновий терор мирного населення та застосував сім FPV-дронів, скинувши  осколкові боєприпаси з БпЛА інших модифікацій.  Зафіксовано 15 таких скидів по Саблуківці, Станіславу, Дніпровському, Береговому, Бериславу, Тягинці, Новобериславу Херсонської області, по Очаківській та Куцурубській громадах Миколаївської.

Два рази ворог вдарив артилерією по Херсону, чотири рази гатив по Очакову на Миколаївщині. Також були обстріляні Берегове та Антонівка Херсонської області. Під час артилерійських обстрілів загинула людина, поранено трьох, у тому числі підлітка. Пошкоджено близько десятка приватних будинків, газогін та прилеглі ділянки водогону.

У Чорному морі перебуває два кораблі ворожого флоту, серед яких – ракетоносій, споряджений 8 "Калібрами". В Азовському морі на бойовому чергуванні – один корабель РФ.

Що таке самохідна артилерійська установка 2С7М "Малка".  

"Основна небезпека артустановки в тому, що її гармата може стріляти 203 мм ядерним снарядом 3БВ2  потужністю у 2 кт, тобто 2000 тонн тротилу. Сама 203-мм гаубиця є одним із найпотужніших наземних артилерійських знарядь серійного виробництва та дає можливість "Малці" вражати цілі на відстані до 47 км", - розповіли у Силах оборони півдня.

Зазначається, що нещодавно, у 2020 році, окупанти гордо заявили про прийняття на озброєння цієї установки, як  однієї з найпотужніших гармат у світі, але модернізація була "дуже умовною". У ЗСУ стверджують, що насправді цей піар був частиною спроби надати нове життя САУ, яку розроблено ще у радянські часи - 2С7 "Піон", виробництво якої почалося в 1975 році.

За даними ЗСУ, "Малка" через свої розміри має низку недоліків: гармату не встановлено у башті, якої немає, а кріпиться прямо до корпусу, що робить її вразливою до пошкоджень і не дає жодного захисту екіпажу під час стрілянини. Також через габарити САУ здатна перевозити в корпусі до 8 снарядів, тобто її має супроводжувати транспорт із боєприпасами, що робить її вкрай неавтономною. При цьому скорострільність гармати становить 2 постріли за хвилину, тобто свій боєзапас "Малка" може вистрілити за 4 хвилини.

Нагадаємо, російській окупант "Мойсей" був ліквідований українськими морпіхами на Херсонщині разом зі своїми товаришами по службі на Херсонщині. Як розповіли у ВМС ЗСУ, загарбника, який був у складі розрахунку ударних безпілотників, ліквідовано на лівобережжі Дніпра. 

Вас також можуть зацікавити новини: