ЗСУ потрібно розтягувати російські війська по фронту / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

У найближчі кілька тижнів українські сили продовжать розтягувати фронт. Не виключається рух ЗСУ на Луганщині та навіть вихід до Луганська, а на півдні продовжиться чистка правого берега.

Такий прогноз на листопад дав військовий експерт Роман Світан в інтерв'ю Наталії Мосійчук.

"Оптимальний варіант виходячи з протяжності лінії фронту, - розтягувати війська РФ. Ми в кращому становищі всередині лінії фронту, а не зовні. З військової точки зору оптимально бити їх на правому берегу Херсонщини (вибиваючи з правого берега або знищуючи їх там) і другий варіант по розтяжці - працювати по Луганській області: південніше Сватового, проривати фронт, форсувати річку Красну і далі йти в бік Луганська - або через Старобільськ, або, якщо дозволить погода, то на пряму", - стверджує експерт.

За його словами, вихід ЗСУ на Луганськ протверезить, принаймні, росіян в районі Донбасу.

"Конфігурація фронту зовсім зміниться, їм доведеться йти за Сіверський Донець. Швидше за все це і буде виконано - розтяжка по флангах. В принципі зараз це вже і робиться", - говорить Світан.

Він зазначив, що робота українських сил оборони по Луганському та Херсонському напрямках - оптимальний варіант. Це розриває логістику росіян.

"Своєю далекобійною зброєю ми не даємо їм (росіянам - УНІАН) перекидати з флангу на фланг (особливо, коли вони розтягнуті) свої війська. А у нас рокадні дороги відмінні! Саме розташування фронту таке, що наші рокадні дороги (дороги вздовж лінії фронту) такі, що ми можемо перекидати резерви за кілька годин - із Запоріжжя до Донецька - там десяток доріг паралельно йдуть, по них перекидання досить успішна. Так само і з - під Донецька в бік Краматорська і далі на Лиман і на Куп'янськ - такі ж рокадні дороги. Ми можемо оперативно перекидати резерви, а вони - ні. Їм доводиться зі Сватового або Валуйок перекидати по Росії до Ростова, з Ростова заводити по великому колу... У них логістика у два рази більша, ніж у нас", - говорить Світан.

 

Війна в Україні: прогноз

За прогнозом західних аналітиків, наступні кілька тижнів війни в Україні будуть критичними. Росіяни намагатимуться уникнути колапсу на своїй лінії фронту до настання зими.

Як заявив раніше керівник Головного управління розвідки МО України генерал-майор Кирило Буданов, бойові дії на території України повинні закінчитися в кінці весни-до літа 2023 року. Для початку ЗСУ вийдуть на кордони України в 1991 році.

Вас також можуть зацікавити новини: