Якою має бути армія в Україні? / фото REUTERS

Реформування Збройних Сил України - одна з головних тем в останні кілька десятків років. Перехід від строкової до контрактної служби, створення мобілізаційних резервів і досвід інших країн, який варто перейняти.

Але чи може нарешті змінитися система формування війська, а строкова служба зовсім зникне як явище, спробували розібратися журналісти "Сніданку з 1+1".

До війни українська армія складалася з військових-строковиків та контрактників. Ця система мала зазнати змін раніше, каже військовий експерт Олександр Мусієнко.

"У нас було 75 на 25% на користь контрактної служби. В Україні були плани відмовитися від строкової служби, реалізувалися певні напрацювання. Багато чого скоригувала російська агресія", - каже Мусієнко.

В Україні найпоширеніша ідея щодо реформування армії - перехід на контрактну службу. Військовий експерт Олег Жданов озвучив її переваги: тут присутня потужна мотивація бійців, вони професійні.

"Якщо мотивація відповідає ринковим та соціальним умовам, тоді людина зацікавлена у підвищенні своєї кваліфікації", - додав експерт.

За його словами, строкова служба - це про примусовість, попри величезний рівень патріотизму в нашій країні. Ще один момент - короткий термін проходження служби, а потім постійно потрібна перепідготовка.

Запропонована ідея про щорічне проходження військових курсів - не нова. Але й тут є свої особливості. Як каже Жданов, це ізраїльський варіант, а у них зовсім інший військовий бюджет.

Загалом експерти сходяться на думці, що наша армія має бути мультифункціональною, а за основу потрібно брати досвід розвинутих країн. 

Мобілізація в Україні

Як заявляв міністр оборони України Олексій Резніков, початковий план мобілізації в Україні, який затвердили після повномасштабного вторгнення Росії, ще до кінця навіть не завершили. Генеральному штабу ЗСУ, як і раніше, потрібні люди різних професій.

Нагадаємо, Верховна Рада України передбачила, що під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

Вас також можуть зацікавити новини: