Російські військові грабують місцевих жителів / фото REUTERS

Журналісти "Сніданку з 1+1" поспілкувалися з мешканкою окупованої території Запорізької області Наталією. Вона розповіла, як наразі там живуть українці в умовах "русского мира".

Населений пункт жінки опинився в окупації на третій день повномасштабної війни. Маючи чоловіка й двох дітей, вона і досі залишається в окупації. "Ми - фермери, займаємося їжею, у нас є купа працівників. Ми не можемо нікого кинути й виїхати, тому що все відберуть", - каже Наталія.

Щойно хтось виїжджає на підконтрольну Україні територію, російські військові одразу привласнюють їхню домівку. Можуть прийти й забрати авто, якщо воно їм потрібне, або будь-яку іншу річ. Зазвичай роблять це під час обшуків.

За підписку на українські канали або будь-яку іншу діяльність на користь України можна потрапити за ґрати. Що там відбувається насправді, залишається лише здогадуватися. Дехто просто вже не повертається.

Для людей на окупованих територіях звичні речі стають розкішшю, йдеться в сюжеті. Наприклад, похід до маркету. "Літр олії у нас коштує 130 грн, масло - 220 грн... Щоб купити нормальні цукерки, потрібно віддати 600-700 грн", - скаржиться жінка.

Та, зазначають журналісти, найскладніше з такими цінами пенсіонерам: окупанти не дозволяють їм отримувати українську пенсію, замість неї призначили власні виплати - по 10 тис. рублів усім незалежно від того, скільки отримувала людина до повномасштабної війни.

Непросто й школярам: наразі вони навчаються за російською програмою. Тим учням, які навчаються онлайн в українській школі, погрожують. Чимало вчителів працюють у дві зміни, тому що персоналу не вистачає. Місцеві жителі діляться, що заманюють учителів високими зарплатами.

Ситуація у Запорізькій області

Росія зазнає поразки, й всі заяви про те, що окупанти нібито досягли успіхів у Запорізькій області, є брехнею. Рашисти вирішили відвернути увагу від своїх невдач під Бахмутом, а тому намагаються говорити про якісь "перемоги", повідомляє Інститут вивчення війни.

Керівник Об’єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку Євген Єрін заявив, що на Запорізькому напрямку у російських загарбників наразі немає достатніх сил і здатності йти у повномасштабний наступ.

Вас також можуть зацікавити новини: