Після звільнення Правобережжя Херсонської області дороги до Криму будуть під вогневим контролем України, пише FT / фото Віктор Ковальчук, УНІАН

Відступ російських військ з Херсонської області - велика перемога Києва, яка позбавляє Москву її найбільшого військового досягнення у війні. Адже Херсон  - стратегічно важливе місто через близькість до анексованого Криму.

Аналітики кажуть, що контроль над Херсоном розширить можливості Києва для завдання більшої шкоди Росії та її здатності утримувати територію, яку вона все ще контролює. Про це йдеться у матеріалі Financial Times.

Відступаючи від міста, розташованого на правому березі річки Дніпро, Росія прагне зміцнити свою оборону на іншому березі річки, де вона вже кілька тижнів зводить оборонні рубежі.

Відео дня

"Західні офіційні особи очікують, що поки Україна зможе відбити північно-західний берег Дніпра до кінця листопада, Росія зможе утримати інший берег", - зазначає FT.

Крім свого символічного значення як єдиного обласного центру, захопленого Росією в ході більш ніж 8-місячного вторгнення, Херсон має важливе стратегічне значення, звідки Україна може перекалібрувати свій контрнаступ, наголошує Financial Times.

Херсонська область пов'язує материкову Україну з окупованим Росією Кримом, а саме місто розташоване приблизно за 100 км від перешийка, що забезпечує Росії вузький наземний коридор для поповнення запасів її військ з баз на окупованому півострові.

В результаті три важливі дороги, що проходять через сухопутний міст, а також низка російських логістичних об'єктів і складів боєприпасів можуть опинитися в межах досяжності артилерії України.

Це може призвести до того, додає видання, що Росія перекине більше сил на південь, щоб захистити підхід до анексованого півострова.

Росіяни залишають Херсон

9 листопада армія РФ підірвала 5 мостів у Херсонській області. Пізніше з'явилися повідомлення про втечу росіян з правого берега регіону на лівий.

Ближче до вечора міністр оборони РФ Сергій Шойгу наказав вивести російські війська з правого берега Дніпра на Херсонському напрямку через проблеми з постачанням окупантів.

Але українська сторона поки не бачить ознак того, що Росія справді залишає Херсон, більш того, в місті зберігається значна частина угруповання РФ, в регіон стягуються додаткові резерви.

Вас також можуть зацікавити новини: