Для швидкого завершення війни Україні потрібні не тільки F-16 / фото US Air Force

Україна вже до кінця цього року може перемогти у війні проти російських окупантів, якщо отримає винищувачі F-16 вже в жовтні.

Про це в ефірі 24 каналу заявив військовий експерт Роман Світан, коментуючи новину про те, що Сполучені Штати Америки нарешті дали формальну згоду на навчання українських пілотів на цих літаках у низці європейських країн. 

"Швидше за все, це буде ескадрилья. У ескадрильї 12 літаків, 12 льотчиків. Навчання займе близько трьох місяців. Реально літаки можуть з'явитися в жовтні, якщо ми всі разом дотиснемо Білий дім, а його можна дотиснути, тому що у Білого дому попереду вибори (президента США – УНІАН) і громадська думка дуже сильно впливає на прийняття рішень. З авіацією ми можемо закінчити війну в цьому році, досі це вікно можливостей відкрито", - сказав він.

Відео дня

За словами Світана, отримання американських винищувачів не тільки дасть перевагу на полі бою, а й суттєво зменшити українські втрати.

"Якщо в жовтні з'являться F-16, хоча б одна бригада, це три ескадрильї, або дві бригади по дві ескадрильї, хоча б півсотні літаків, це кардинально змінить тип бойових дій на лінії фронту, причому незалежно від погодних умов. Ми не будемо залежати від грози дощу тощо. З авіацією все набагато простіше і швидше, ми зменшимо втрати в десять разів точно. І трьох місяців-жовтень, листопад і грудень – нам вистачить, щоб вийти на держкордон", - сказав він.

У той же час, зазначив експерт, якщо Україна отримає F-16 в березні 2024 року, то точно буде літня військова кампанія, яка буде проходити в такому режимі, як зараз.

Також Світан вказав, що для швидкого завершення війни Україні потрібні не тільки F-16, а й далекобійні ракети ATACMS.

"Як безпілотники працюють по мосту, так само будуть працювати ATACMS. У Криму 150 стаціонарних військових об'єктів. По лінії фронту близько 250-300 стаціонарних військових об'єктів. Нам треба як мінімум близько 1000 ракет типу ATACMS, щоб відпрацювати ці військові об'єкти на великих відстанях. Тієї кількості ракет Storm Shadow і SCALP, які нам передали, недостатньо для знищення всіх ланцюжків поставок військової продукції на лінію фронту", - сказав він.

Навчання українських пілотів на винищувачах F-16 – останні новини

Увечері 16 липня стало відомо, що США дали формальну згоду на навчання українських пілотів на F-16 в ряді країн Європи. Це необхідно, оскільки пілоти ознайомляться з секретними технічними характеристиками літаків.

Сьогодні, 17 липня, речник Командування Повітряних сил Юрій Гнат заявив, що навчання пілотів на F-16 відбуватиметься в кілька хвиль, адже навчити відразу всіх не вийде. За його словами, планується навчити "десятки" пілотів.