Європейські лідери відверто звернулися до колег по ЄС щодо озброєння України

Лист підписали глави урядів Німеччини, Данії, Чехії, Естонії та Нідерландів.

Європейський Союз має здійснити реальні дії щодо озброєння України, ЄС досі не виконав зобов’язання щодо надання Києву 1 мільйона снарядів, і "наші зусилля не повинні згаснути". Про це заявили канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністри Данії Метте Фредеріксен, Чехії Петр Фіала, Естонії Кая Каллас і Нідерландів Марк Рютте у листі, який пукблікує Financial Times.

Лідери країн зазначають: Європі потрібні колективні зусилля, щоб озброїти Україну в довгостроковій перспективі, оскільки ЗСУ "продовжують відбивати повномасштабне вторгнення президента Росії Володимира Путіна".

"ЄС та його країни-члени повинні відновити свої зусилля та посилити свою військову підтримку, і це має продовжувати бути колективними зусиллями", - зазначають політики.

Вони закликали друзів і партнерів України знову взяти на себе зобов'язання щодо сталої довгострокової військової підтримки України як спільної європейської відповідальності.

"Тільки тоді Україна зможе успішно захиститися від російської агресії", - йдеться у листі.

Як відомо, у четвер, 1 лютого, лідери країн-членів ЄС зберуться на важливий саміт у Брюсселі, де вони, як очікується, підтвердять підтримку України та обговорять пакет допомоги Києву на 50 мільярдів євро.

Допомога ЄС Україні - останні новини

Верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель виступив із жорсткою заявою до країн ЄС. За його словами, питання безпеки вийшло на перший план після початку російського вторгнення в Україну.

Раніше Боррель зробив обнадійливу заяву про допомогу Україні. Він зазначив, що українцям не варто хвилюватися через ослаблення підтримки Євросоюзу - попри зміщення фокусу на конфлікт на Близькому Сході, Україна стоїть першим пунктом у порядку денному.

Вас також можуть зацікавити новини: