Експерт припустив, чи приєднаються до українських пілотів іноземні колеги / фото ua.depositphotos.com

Генерал-майор армії Австралії у відставці, військовий експерт Центру стратегічних та міжнародних досліджень Мік Раян розповів, на яку ще підтримку може розраховувати Україна. 

Журналістів цікавило, чи може так статися, що Австралія надасть ЗСУ літаки F/A-18.

"Тут є певні обмеження, тому що Австралія повинна отримати погодження країни походження – це США, а я не знаю, чи це зроблено. Наступний крок – треба визначити найкращі з цих літаків, тому ще деяким з них – 25-30 років. Та треба зрозуміти, які з них можна ефективно використовувати, тому що ми не хочемо наражати на небезпеку українських пілотів, пропонуючи  застарілі літаки", - сказав Раян під час брифінгу у медіа-центрі "Україна-Одеса". 

Відео дня

Він додав, що десь половину літаків, які має Австралія, можна використовувати в Україні". Експерт сподівається, що уряд його держави  зможе ухвалити рішення для того, щоб надавати необхідне обладнання українським військовим. За його словами, саме літаки є зараз пріоритетом для ЗСУ, бо дуже складно боротися на землі, коли немає відповідної підтримки з повітря.

Крім того, фахівець відповів на питання про те, чи  може таке статися, що досвідчені іноземні пілоти, зокрема, відставні австралійські, приїдуть до України, щоб боролися проти агресора разом з бійцями ЗСУ. 

За його думку, є низка пілотів  з різних країн, які будуть зацікавлені в тому, щоб приєднатися до Збройних сил України. Він нагадав, що в Україні вже діє іноземний легіон, у складі якого є представники Канади, Польщі, Чехії, Франції, Грузії тощо.

"В Україні, в цьому легіоні представлені військові з усього світу, навіть Австралії, які підтримують Україну та готові її захищати від Росії... Так, думаю, будуть зацікавлені й пілоти. Можливо не так багато - їх може бути просто недостатньо.  Подивимось, як це буде…", - констатував офіцер.

Австралійский літак-розвідник E-7A Wedgetail - що відомо

За даними іноземних ЗМІ, Австралія, щоб допомогти Україні, розгорне військовий літак-розвідник E-7A Wedgetail у Європі.  Літак відправлять в жовтні на півроку до Німеччини. Він має допомогти "захистити життєво важливі ворота міжнародної гуманітарної та військової допомоги Україні".

Зокрема, E-7A Wedgetail може забезпечити раннє попередження про будь-які загрози за межами України, які стосуються, зокрема, гуманітарної та військової допомоги.

Вас також можуть зацікавити новини: