Генерал розповів, що буде з ПВК "Вагнер" / фото t.me/orchestra_w

Екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал Микола Маломуж вважає, що до Білорусі доїдуть не всі 45 тисяч найманців з ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. Певна частина буде розподілена по російських силових структурах, як, наприклад, Росгвардія. 

"Це буде робитися дуже легко, не тільки ідеологічно, вони ж не ідеологічні патріоти і за щось воюють, вони воюють за гроші. Хто платить гроші, як у старій приказці, той замовляє музику. Тому "вагнерівці" працюватимуть на тих, хто платитиме гроші – хороші гроші", – зауважив він в ефірі телеканалу FREEДОМ

На думку Маломужа, певну частину "вагнерівців" все ж залишать Пригожину. Проте це будуть ті, хто не зможе здійснити повторну спробу заколоту. Водночас генерал зауважив, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, який дозволив переміщення "вагнерівців" на територію Білорусі, розуміє, що вони становлять для нього особисту загрозу. 

Відео дня

"Коли Лукашенко займе якусь не ту позицію перед програшем росіян, коли Лукашенко зрозуміє, що йому потрібно виходити з гри, ось тут стануть в нагоді "вагнерівці", які будуть знаходитися за 80 км від Мінська. Вони легко пройдуть і захоплять резиденцію самого Лукашенка, і він це розуміє. Тому спецпризначенці Білорусі, КДБ Білорусі, але й Росії будуть спільно контролювати цей підрозділ. Там може бути кілька тисяч", – пояснив Маломуж.

Крім того, найманців ПВК "Вагнер" може використати і Росія для організації різних провокацій як проти самого Лукашенка, так і на кордоні з Україною, Польщею, Прибалтикою. Також їх можуть задіяти для виконання спецзавдань.

"Це контрольований резерв, частково фінансований, але який використовуватимуть за цільовими завданнями. Ну, а інші воюватимуть на фронті. Але я скажу так, їх використовуватимуть ще більше як "гарматне м’ясо" – раз той, хто зрадив, як вважає Путін, зрадить ще. Тому будуть кидати на важкі ділянки фронту, для провокацій, для терору і диверсій і їх будуть знищувати наші війська і наші спецпідрозділи", – резюмував  Маломуж.

Заколот ПВК "Вагнер": останні новини

23-24 червня найманці Євгена Пригожина рушили маршем на Москву. За добу вони взяли під контроль Ростов і дійшли до Московської області. Проте після перемовин із Олександром Лукашенком Пригожин розвернув колону техніки усього в 200 км від Москви. За підсумками перемовин "вагнерівці" мали перебазуватися до Білорусі. 

Аналітики американського Інституту вивчення війни пишуть, що Путін опинився у незручному становищі через заколот "Вагнера" після того, як він вирішив не переслідувати його учасників. Зазначається, що "Вагнер" все ще вербує нових людей по території РФ, тоді як Міноборони Росії проводить конкурентну роботу з укладання контраків із "вагнерівцями".

Вас також можуть зацікавити новини: