С-200, з якого могли збити А-50, - це одна з найкращих розробок 60-х років минулого століття / фото wikimedia.org

Авіаційний експерт Костянтин Криволап вважає, що Україна могла збивати російські літаки за допомогою систем Patriot, які "подорожують", або так із гібридних систем ПУ Patriot + радар від С-300 у рамках проєкту FrankenSAM.

За його словами, у нас вистачає радарів до С-300, але нам потрібно більше пускових і зенітних ракет до них, пише РБК-Україна.

"У рамках проекту FrankenSAM до них використовують пускові від Patriot. Можна припустити, що ці "сушки" збивали саме таким гібридним комплексом, оскільки сигнатура локатора Patriot дуже відрізняється від сигнатури локатора С-300. І якщо росіяни бачили сигнатуру від радара С-300, то у них було б менше побоювань підлітати, тому що сам по собі комплекс С-300 по них би не дістав", - припустив він.

Відео дня

Він заявив, що С-200, з якого могли збити А-50, - це одна з найкращих розробок 60-х років минулого століття, її можна назвати комплексом, який можна транспортувати.

"Коли його починають кудись везти, це виглядає як цілий караван - близько 13 одиниць різних машин. Плюс є бетонні блоки, які потрібно підкласти на той майданчик, з якого буде проводитися пуск. І щоб зарядити ракету в пускову, там навіть прокладаються залізничні рейки", - пояснив аналітик.

Криволап розповів, що час на розгортання такого комплексу становить близько 24 годин за радянськими нормативами, а час на згортання буде приблизно таким самим. Тому він не може оперативно покинути місце пуску і сховатися.

"Тому чим збивають ворожу авіацію - зокрема А-50 - залишається для нас таємницею. Можливо, у нас з'явилася якась нова зброя, заснована на вже відомих, але таких, що не застосовувалися раніше, принципах і технологіях", - заявив аналітик.

Збиття російських літаків - думки

Начальник штабу військово-повітряних сил Естонії полковник Янек Лехісте заявив, що Київ може створити умови для розміщення винищувачів F-16, які ЗСУ незабаром отримають від західних країн, адже українські військові нещодавно ліквідували або пошкодили низку ворожих літаків.

Вас також можуть зацікавити новини: