Зеленський підписав закон про добровільну постановку жінок на військовий облік / president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням.

Про це йдеться у картці відповідного законопроекту на сайті парламенту.

Зазначається, що відповідний закон повернуто з підписом від президента сьогодні, 21 жовтня.

Відео дня

Військовий облік жінок в Україні 

7 жовтня Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до статті 1 закону "Про військовий обов'язок і військову службу" (реєстр. №6482), яким встановлюється взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням.

Законом встановлюється, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

Водночас жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, крім зазначених вище, беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їхнім бажанням.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Вас також можуть зацікавити новини: