У Бендестазі пояснили, як введення військ країни-члена НАТО на територію України вплине на весь Альянс / фото УНІАН, Михайло Палінчак

Триває війна в Україні, і депутатка нижньої палати парламенту Німеччини Беатрікс фон Шторх поцікавилася в дослідницькій службі Бундестагу, як введення сухопутних військ однієї з країн-членів НАТО на українську територію вплине на так звану "справу Альянсу" (стаття 5 НАТОвського договору), у якій ідеться про колективний захист у разі нападу.

У поки що неопублікованій доповіді парламентської експертної групи написано, що "якщо держава-член НАТО діє в односторонньому порядку - тобто не в рамках заздалегідь ухваленої операції НАТО і поза структурами військового командування НАТО - ні НАТО в цілому, ні інші держави-партнери НАТО не стають сторонами конфлікту", повідомляє dpa.

У документі наголошується, що військове втручання сухопутних військ Франції у війну України проти РФ може ґрунтуватися на колективному праві на самооборону, яке прописано в ст. 51 Статуту ООН і, "отже, буде допустимим відповідно до міжнародного права". У Бундестазі додали, що якщо реакція РФ проти французьких цілей являла б собою "збройний напад", то це причина для початку "справи Альянсу".

Відео дня

У центрі уваги Україна - Франція: новини про війну, які варто прочитати

26 лютого президент Франції Еммануель Макрон уперше публічно висловився про можливість перекидання на українську територію збройних сил країн Заходу. Пізніше проти такої ідеї висловилися низка держав-членів НАТО, зокрема Німеччина і США.

На думку колишнього чемпіона світу з шахів, російського опозиціонера Гаррі Каспарова, Франція може відправити в Україну не сухопутні війська, а свою авіацію. Експерт підкреслив, що авіація французів дуже потужна.

Вас також можуть зацікавити новини: