Екс-розвідник оцінив перебіг контрнаступу ЗСУ / armyinform.com.ua

Події на фронті розвиваються саме так, як того можна було очікувати за наявних обставин: відбувається повільне й поступове просування українських сил, які є краще мотивованими і дещо краще оснащеними за російські.

Про це заявив військовий аналітик, екс-розвідник Великої Британії Френк Ледвідж в інтервʼю NV. При цьому він додав, що українці мають як певні успіхи, так і проблеми.

Серед досягнень ЗСУ аналітик згадує звільнення села Старомайорське в Донецькій області та використання західного озброєння для ударів по мостах на адмінмежі з окупованим Кримом.

Відео дня

"Україна вже використала чимало ракет Storm Shadow зі значним ефектом - наприклад, для нещодавнього удару по Чонгарському мосту", - зазначив він.

Крім того, важливе значення мали ракетні атаки та удари безпілотників по Криму. Вони змусили Москву вивести значну частину Чорноморського флоту РФ з його головної бази в Севастополі на схід до Новоросійська та інших портів. 

Щодо ударів по території Росії, Ледвідж зазначає, що ці атаки не завдають великої шкоди, не є тактично ефективними, але вони мають стратегічну вагу.

"Вони нагадують росіянам, що війна може прийти до них. Адже їхні системи ППО не такі непереможні, як вони думали", - зазначив екс-розвідник.

Однією з головних проблем українських військових Ледвідж називає міни. За його словами, щільність російського мінування неабияк дивує західних офіцерів. Найближчим часом Україна має зосередитися на залученні західної техніки для розмінування та військового інженерного обладнання.

Експерт переконаний, що нинішня стратегія ЗСУ - ведення війни на виснаження, що тягне за собою потребу у великій кількості танків, САУ та бронемашин на заміну знищеній і пошкодженій на полі бою техніці. 

У найближчій же перспективі складнощів на фронті додасть осіння погода, але набагато більшою проблемою стане виснаження, що його невдовзі відчують українські війська.

"Атаки мають свою кульмінацію, і це природно", - зауважив він.

За прогнозами Ледвіджа, контрнаступ, що триває уже десять тижнів, невдовзі сягне кульмінації й почне сповільнюватися. Перші ознаки цього ми побачимо у вересні.

Контрнаступ ЗСУ - останні новини з фронту

Як повідомляє ISW, нещодавні успіхи України в районах Роботино і Урожайного свідчать про деградацію російської оборони, оскільки окупанти доклали значних зусиль, ресурсів та персоналу для утримання цих районів.

Передислокація російських сил з інших районів також свідчить про те, що нещодавні наступи України значно послабили позиції росіян на заході Запорізької області.

Нагадаємо, 16 серпня в Міноборони України повідомили про звільнення Урожайного від окупантів. Там зазначили, що українські війська закріплюються там на зайнятих рубежах.

Вас також можуть зацікавити новини: