Сергій Жирнов / фото – facebook.com/jirnov

Зустріч Путіна з Кім Чен Ином дала Зеленському і Кулебі дуже сильні козирі, - Сергій Жирнов

23:02, 18.09.2023
12 хв. Інтерв'ю

Колишній співробітник Комітету держбезпеки Радянського Союзу Сергій Жирнов в інтерв'ю УНІАН розповів, що відбувається з главою Чечні Рамзаном Кадировим, яких підсумків можна очікувати від візиту Кім Чен Ина до Путіна і як на нього відреагує захід з урахуванням війни в Україні.

Ми з вами багато разів "ховали" Пригожина, і все-таки достукалися до небес. Живий – не живий, але з рахунків списаний остаточно. Зараз всі дружно "ховають" Кадирова. Представник ГУР МО Андрій Юсов заявив, що за даними української розвідки стан Кадирова значно погіршився. Російські пабліки вже другу добу відстежують маршрути, куди Кадирова перевозять. Як ви думаєте, на цей раз здихає помічник тирана чи ні?

Кадировський випадок – це найлегший випадок з усіх. Про Путіна і двійників і онкологію – це найчастіше спекуляції або здогади, більш-менш обгрунтовані, з Кадировим все простіше, не треба здогадуватися – просто подивитися його відео в тіктоку. Треба не мати очей і вух, щоб не зрозуміти, що з людиною відбувається щось ненормальне: за 6 місяців збільшився в розмірі в два рази, розпухло обличчя. Неозброєним оком видно, що у людини ненормальний колір обличчя, ненормальне ожиріння, мова нескладна, він з великими труднощами вимовляє слова. Абсолютно будь-кому зрозуміло, що Кадиров хворий. Спочатку говорили, що він просто бухає і не може артикулювати. Але час від часу Кадиров з Чеченської Республіки кудись зникає, їде на Середній Схід (чи то Саудівська Аравія, чи то Катар, чи то ОАЕ), і там його лікують від наркозалежності. Можна назвати спекуляціями, але його борт туди літає, тобто це практично встановлений факт. У Кадирова є лікар з Йорданії.

Потім ми дізналися про зникнення Сулейманова, який був міністром охорони здоров'я Чечні – абсолютно моторошна історія про те, що він нібито був одним з лікарів Кадирова, і що його ніхто не бачив з жовтня минулого року. Людина зникла, і пішли чутки, що над ним спочатку дуже сильно знущалися, застосовували тортури, а потім мало не живцем закопали. Чечня – маленька республіка. Якщо в Російській Федерації десь на Камчатці щось робиться – це до нас дійде з великими труднощами, тому що, незважаючи на інтернет, все-таки це дуже далеко. А Чечня зовсім близько. І там все "тік-токові" і "інстаграмові", і тому якщо щось відбувається, це дуже-дуже швидко розходиться. Кожен по секрету сказав своєму найближчому родичу, у найближчого родича 250 родичів навколо, і через три секунди вся Чечня знає секрет. На Кавказі взагалі немає секретів.

Тому якщо кажуть, що у Кадирова проблеми зі здоров'ям, що у нього наркозалежність і його возять на примусове лікування, що він кудись вночі мало не голий виходив гуляти в стані наркотичного сп'яніння по Грозному, і що його взяли ФСБ, посадили на якийсь федеральний борт і відвезли в Москву – я схильний довіряти цим чуткам. Тому що це просто видно неозброєним оком.

Яка причина погіршення стану? Одна з головних – отрута ФСБ, Невзоров впевнений, що це "Новачок". Путіну вигідно Кадирова "прибрати" або смерть йому не потрібна, щоб не було ще одного вогнища напруги?

Я думаю, що Путіну в даний конкретний момент не вигідно. Йому вигідно, можливо, полякати Кадирова. Так що якщо це отруєння ФСБ, то таке, від якого людина не вмирає. Як з Політковською, яка летіла в Беслан, випила в літаку якийсь чай і не змогла долетіти. Грубо кажучи, її просто вивели з ладу, але не вбили. І, мені здається, щодо Кадирова – якщо в цьому замішана ФСБ – була така ж техніка: створити йому проблеми, щоб він займався своїми проблемами, і йому буде не до державного перевороту. Хоча, відверто кажучи, цю версію я ніколи не вважав серйозною. Кадиров всесильна людина в Чечні, але за її межами він не може нічого. У нього є його TikTok-війська, які можуть впоратися з беззбройними студентами і бабусями, або викрасти жінку, але ніякого перевороту в Кремлі зробити не можуть. Путіна охороняють ФСО, президентська охорона Служби безпеки СПБ – це п'ять тисяч осіб, кадировці з ними поруч не стояли.

У зникненні Кадирова Путін в принципі не зацікавлений, тому що той виконує контракт: ти тримаєш під контролем Чечню, але робиш там абсолютно що хочеш. Але Путіну Кадиров потрібен присмирілий. Тому що він знахабнів, подивившись на Пригожина, у нього були замашки, що, мовляв, я теж з моїми абреками можу прийти в Москву і влаштувати такий же бунт. Щоб цього не сталося, його злегка могли підправити, щоб він опух, щоб були проблеми з нирками, щоб йому потрібен був гемодіаліз щотижня. Але, з іншого боку, я абсолютно не виключаю, що Кадиров міг сам підсісти на наркоту.

Медичний "туризм" путінських посіпак

Ви кажете, що російські клієнти літали за кордон на умовах анонімності. З чим ця анонімність пов'язана? Захворювання, які соромно вимовляти вголос?

Анонімність пов'язана з багатьма фактами. Перше – коли у вас є не дуже приємне захворювання, гонорея або сифіліс. Лікувати в Росії – всі дізнаються, тому треба їхати за кордон. Друге – це те, що ви політик, і вам просто не можна говорити, що ви лікуєтеся не в Росії, і не можна говорити, які ви гонорари платите лікарям, тому що інакше це буде скандал. Точніше, раніше був би скандал, зараз ніхто не здивується, навіть якщо дізнається, що був витрачений на операцію мільярд рублів – хіба що в тому сенсі, що на ці гроші можна було побудувати 20 лікарень в Російській Федерації. Якщо ви великий бізнесмен, то на цьому можна грати на біржі, коли інформація просочиться. "Потанін приїхав лікуватися" – і все. Ви до цього домовилися з банком, брокерами, поставили на зниження акції "Норильського нікелю" – і заробили 100 мільйонів за один день. А потім публікуєте інформацію, що у Потаніна було планове обстеження, публікуєте хороші медичні аналізи, і на цьому ще раз заробляєте 100 мільйонів, тому що спочатку ставите на зниження акцій, а на наступний день граєте на підвищення. Тому це все дуже таємно.

Ви чули про те, що лікаря Путіна не випустили при спробі перетнути кордон Російської Федерації?

Так, Трухін. Там окрема історія, тому що він директор в НДІ вакцин і сироваток в Санкт-Петербурзі, тобто людина, яка брала участь в розробці вакцини "Спутник-V", який напевно розпиляв великі мільярди під час "ковіду". І, судячи з усього, його взагалі збиралися садити за розтрати.

Навіщо була ця театральна постановка із зустріччю Путіна і Кім Чен Ина? Про постачання зброї можна було домовитися таємно. Навіщо всьому світу оголошувати, що два дебільних диктаторських режиму будуть порушувати всі санкції ООН? Причому Буданов каже, що вже півтора місяці Росія отримує північнокорейське озброєння. На кого вистава розрахована?

Це було просто путінська дурість, яка триває вже два роки. Назвіть мені якесь його рішення, яке не призвело б до протилежних результатів за останні 19 місяців? На перших порах якась кількість людей говорило, що це гра закулісна, "геополітичні шахи, в яких ви нічого не розумієте, а він бачить на 10 ходів вперед". Хотів зупинити НАТО – отримав розширення на Швецію і Фінляндію. Хотів підкосити вплив західної Європи – отримав згуртовану Європу. Хотів підкосити вплив США – отримав Байдена, який згадав, що він президент, і Пентагон з бюджетом $885 млрд, і так далі. Коли кажуть, що Путін – чудова людина, яка дотримується всіх протоколів, всіх міжнародних угод, він не агресивний, війну ні з ким не хоче вести і так далі, – і тут з'являється білоруський диктатор і говорить Путіну, що "Вагнер" хоче йти на Польщу. Для Польщі, де зараз готуються вибори, це просто подарунок, тому що якщо якісь правлячі кола ще сумнівалися, переможуть вони чи не переможуть, то тепер вони знають, що вони точно переможуть. Тут розмова навіть не про те, що дотримуються санкції, припустимо, США або ЄС. Ні, це санкції Ради Безпеки ООН, в якому сидять Китай і Росія з правом вето, і які проголосували за ці санкції багаторазово – в 2004-му, в 2006-му, 2009-му, 20130-му, 20160-му, 2017-му, 2018-му, 2020-му, 2021-м. Одне тільки перерахування резолюцій, прийнятих РБ ООН, займе 20 хвилин. Те, що Путін і Китай сказали, що вони збираються не виконувати резолюції Радбезу ООН – більшої дурниці від Сі Цзіньпіна і від Путіна взагалі чекати неможливо було.

Китай завжди говорив про дотримання статуту організації та міжнародних договорів. Беззуба резолюція "Великої двадцятки" в Делі містила головне – що всі країни повинні дотримуватися Статуту ООН і міжнародних угод. І тут дві сторони, постійні члени Радбезу і атомні держави, кажуть, що не будуть дотримуватися санкцій ООН. Тут же США, Південна Корея і Японія заявили, що переглядають ставлення до КНДР, Південна Корея вперше почала розглядати питання прийняття прямих санкцій. Тобто більшого подарунка Путіна зробити не міг. Це зрозумів навіть Пєсков, який вже намагається відіграти у зворотний бік, кажучи, що нічого не підписали і все не так зрозуміли.

Дурість в тому, що Путін і Кім Чен Ин зустрілися. У тому, що Путін сказав, що не буде дотримуватися санкцій. Путін влаштував з ним зустріч на космодромі "Восточний" – найгіршого місця, для того, щоб показати, що в Російській Федерації нічого не працює, все розкрадається, немає.

Космодром "Восточний" – це програма, запущена на початку двохтисячних, яка йде із запізненням 10 років, де розікрали все, що можна було – за офіційними даними Слідчого комітету, 15 мільярдів рублів. Посадили все начальство цього "Спецбуду". Керівництво "Роскосмосу" змінилося за 10 років шість разів, і супутник "Луна-25" два тижні тому урочисто розбився. Що в таких умовах Путін міг показати?

За його вказівкою повезли цього жирного кота на якийсь завод, де показали "Кинджали", які, як говорив Путін, "супер-пупер зброя, яку ніхто не зможе збити", "гіперзвук" і пр. вони запустили їх 4 травня по Україні у відповідь на удари безпілотниками по Кремлю – і що? Шість запустили, шість Україна збила. Шойгу розповів, що є "Циркони", які прийняті на бойове чергування, але серійно будуть виробляти в наступному році. А в минулому році крейсер вийшов з Мурманська в Індійський океан, Щоб там провести стрільби "Цирконами" і показати "кузькіну матір" американцям. Припливли і запустити не змогли. Запуски були віртуальними – "комп'ютерне моделювання, всі запуски пройшли в штатному режимі, всі цілі вражені". На комп'ютері. Справжнього "Циркону" жодного не запустили – чи то тому, що їх немає, чи то тому, що вони не змогли злетіти. Так що все це "надування щік".

Захід посилить постачання зброї Україні

Західні партнери, які ще вірили, що Путін може піти на переговори зрозуміли, що його головне завдання – вести війну на виснаження? Ми можемо розраховувати на те, що після цієї зустрічі Захід посилить постачання військової допомоги нам?

Думаю, що ATACMS поставлять. І ця зустріч дала дуже сильні козирі Зеленському і Кулебі для того, щоб показувати, куди цей шлях веде. Тепер всі зрозуміли, хто для Путіна партнер. Бракувало лише Асада, Мадуро та центральноафриканських диктаторів.

Чи просив Путін у Кім Чен Ина солдатів в якості гарматного м'яса?

Під час зустрічі з Лукашенком він сказав, мовляв, нехороші люди стверджують, що нам потрібно щось від Кореї, а ми принижуємося, просимо, але нам нічого не потрібно, у нас своїх дурнів вистачає, 300 тисяч контрактників.

Втрати у війні нікого не злякають, бо все це далеко. Якщо уявити, що цифра в 145 млн населення – правда, а загинуло на фронті 145 тисяч, це один на тисячу. Якщо загинуло 280 – це два на тисячу. І це якби всі трупи поверталися в Російську Федерацію.

А ми ж з вами пам'ятаємо, як це насправді – у них пересувні крематорії, коли трупи спалюють на місці. Є трупи, які залишаються на вашому боці. І в України є величезна проблема, тому що кілька поїздів-рефрижераторів з десятками вагонів, де зберігаються ці трупи, споживають енергію, в надії коли-небудь їх обміняти на тіла українських бійців. Є зниклі безвісти. Трупа немає – виплат немає. Загалом, все це топиться у величезній території на 17,5 млн квадратних кілометрів і 11 часових поясів.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся