Коваленко описав, як можуть звільняти Крим / фото ua.depositphotos.com

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко розповів, за яким сценарієм можуть звільняти окупований Крим. Він переконаний, що висадки українського морського десанту на територію півострова не буде.

"По-перше, в нас немає такого ресурсу, щоб займатися таким безглуздям. По-друге, це дійсно безглуздя. Бо на сьогодні десантування такого типу закінчується великими втратами як в техніці, так і в людському ресурсі. Окрім всього іншого, на озброєнні в російських окупантів в Криму знаходяться дорогі протикорабельні ракетні комплекси "Бастіон". Немає сенсу для десантування", – пояснив експерт в інтервʼю ТСН.

За його словами, Крим будуть звільняти за тим самим сценарієм, що і острів Зміїний. Спочатку буде зруйновано логістику між півостровом та материковою Росією. Згодом українські війська візьмуть під повний контроль північно-східну частину Чорного моря та Азовського моря.

Відео дня

"Такі можливості в нас є як з використанням протикорабельних ракетних комплексів, так і безпосередньо надводних дронів. Ми давно не чули нічого про надводні дрони, які свого часу наробили галасу в бухті Севастополя. Чому не чули? Чи не тому, що зараз відбувається процес накопичення цих дронів для того, щоб коли це буде необхідно, вони були використані?" – додав Коваленко.

Експерт припускає, що ці комплекси можуть використати для того, щоб перерізати логістику росіян і встановити повний вогневий контроль на території Криму з постійним знищенням кожного військового об’єкта російських окупантів на півострові.

"Не буде ніякого десантування. Через деякий час взагалі на території Криму не залишиться повноцінної боєздатної групи військ російських окупантів. Особливо, якщо не буде логістики. Хто тоді буде сидіти у цих окопах?!" – наголосив Коваленко.

Звільнення Криму

На початку березня секретар СНБО Олексій Данілов заявив, що Україна перегляне стратегію звільнення Криму. Документ, який було ухвалено в 2021 році, необхідно оновити, аби він відповідав реаліям сьогодення.

Своє бачення того, якою буде деокупація півострова, нещодавно представив колишній командувач армії США в Європі, генерал-лейтенант у відставці Бен Годжес. За його словами, для звільнення півострова Україна потребує далекобійної зброї.

Водночас керівниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк вважає, що окупанти не підуть з Криму легко, проте і запеклих боїв за півострів не буде.

Вас також можуть зацікавити новини: