Під час боїв за Зміїний по окупантах "працювали" з баржі, стверджує лейтенант Сухопутних військ армії оборони Ізраїлю / фото скріншот

Військовий аналітик, старший лейтенант сухопутних військ армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін заявив, що у 2022 році, під час боїв за острів Зміїний (Одеська область), ЗСУ протистояли російським загарбникам, встановивши знаряддя на звичайній баржі.

За його словами, про факт застосування барж для завдавання ударів по Зміїному він знав ще в момент їх використання.

"Вкрай здивувався тоді і захопився українською кмітливістю і винахідливістю. Але, так як ця інформація була закритою, то не міг це наводити як приклад. Хоча часом це могло бути до місця - як зразок нестандартного, асиметричного і нелінійного підходу до ведення бойових дій", - написав він у Telegram.

Як акцентує аналітик, щоб перемогти РФ, проти якої немає шансів у симетричному протистоянні, військові підходи України повинні бути постійно саме такими - несподіваними для противника. Зокрема, ЗСУ доводиться бути в "нескінченному пошуку" нестандартних рішень, які не прописані в книжках з військового ремесла.

"І так, ідея з баржами була низовою ініціативою, це до того, що потрібно прислухатися до молодих і пасіонарних. Ну, і найголовніше, важливість ініціативи з баржами не в тому, було це ефективно чи ні. Головне в тому, що це дало поштовх до подальшої постійної обробки окупантів на зміїному за допомогою української артилерії, авіації і т.д.", - заявив аналітик.  

По Зміїному працювали баржі - що відомо

У мережі "Х" про нестандартний підхід ВСУ також повідомляв директор фонду "Повернись живим" Тарас Чмут.

"Пам'ятаєте, я колись говорив, що по Зміїному працювали баржі? Воно все колись стає публічним і все стає на свої місця...", — написав він.

Чмут також додав, що, ймовірно, "тоді не влучили".

Значення острова Зміїний для України

Острів Зміїний (Одеська область) - один з найважливіших стратегічних об'єктів акваторії Чорного моря. Російські військові його окупували у лютому 2022 року, звільнити його вдалося 30 червня 2022 року. На цьому острові загарбники намагалися, зокрема, облаштувати комплекс "прикриття" свого флоту, що став вразливим після потоплення крейсера "Москва".

Пізніше російська армія неодноразово атакувала Зміїний, зокрема, за допомогою тактичної авіації, скидаючи фугасні бомби.  

У грудні 2023 року ВСУ в районі острова збили російський бомбардувальник "Су-24". За даними ВМС ЗСУ, літак там дистанційно мінував шляхи цивільного судноплавства - скидав донні міни. Робилося це в напрямку "зернового коридору", роботу якого РФ весь час прагне зірвати.

Вас також можуть зацікавити новини: