У випадку із Saab 340 AEW&C тривалість безперервного патрулювання може складати до 5 годин / фото wikipedia.org

Сьогодні стало відомо, що Україна отримає від Швеції саме два Saab 340 AEW&C, а не один, як вважалось раніше.

Аналітики "Діфенс Експрес" стверджують, що що тут картина насправді значно складніша, аніж просто – "чим більше, тим краще".

Вони зазначають, що кожен літак радіолокаційного дозору (AWACS) в силу своїх характеристик може при патрулюванні перекрити певний радіус у повітряному просторі. У випадку із Saab 340 AEW&C, який оснащений РЛС PS-890 EriEye, кут огляду складає 150 градусів по обидва боки, а ефективна площа огляду складає 500 тисяч квадратних кілометрів по горизонталі.

Відео дня

"Інструментальна дальність РЛС PS-890 EriEye визначена у межах 450 км у разі, якщо літак знаходиться на висоті 6 кілометрів. А дальність виявлення цілі типу "винищувач" заявлена на 330 кілометрів. Відповідно, чим більше у наявності літаків радіолокаційного дозору, тим більшу площу території можна "перекрити", - пояснили вони.

Експерти наголошують, що кожен із літаків радіолокаційного дозору (AWACS) може патрулювати в повітряному просторі певний визначений час, який обмежується конструктивними особливостями самого літака і тривалістю можливої роботи екіпажу самого AWACS. У випадку із Saab 340 AEW&C тривалість безперервного патрулювання може складати до 5 годин при екіпажі з 6 осіб.

Зазначається, що навіть якщо цей показник насправді вищий, все рівно не варто виключати варіант, за якого кожен із "бортів" у повітря підійматиметься почергово, аби дати можливість відпочити екіпажу літака та підготувати AWACS до нового вильоту.

"Ну і врешті, факт передачі саме двох Saab 340 AEW&C означає, що потрібно готувати відповідну кількість льотного і технічного персоналу, та розгортати відповідний обсяг інфраструктури для обслуговування", - додали аналітики.

Літаки Saab 340 для України - деталі

Швеція передасть Україні два літаки РЛС ACS890 в межах нового пакету допомоги. Про це повідомив прес-секретар прем'єр-міністра Швеції Том Самуельссон. Він нагадав, що 29 травня Швеція оголосила про свій найбільший пакет військової допомоги Україні у розмірі 1,16 мільярда євро.

"У пакет входять два літаки повітряного спостереження та управління (ACS890), які допомагають Україні ідентифікувати цілі на великій відстані", - розповів він.

Вас також можуть зацікавити новини: