Для кожної операції можна використовувати різні типи, різного виду дальності АTACMS / фото Getty Images

Багато політиків та експертів говорять про те, що Україна в цьому році може думати тільки про оборону, але нові ракетні системи АTACMS великої дальності дають нам шанс перейти до формуючих операцій та планування певних контрнаступальних дій. 

Таку думку висловив військовий експерт Михайло Самусь в ефірі телемарафону, аналізуючи можливості та мету для ракетних систем АTACMS, зокрема, великої дальності.

"Я вважаю, що ці системи наступальні і тому якраз вони дають нам шанс. Звісно, зараз йде мова про стабілізацію лінії фронту, потім зміцнення оборонних ліній на Донбасі. Але, наявність ударних балістичних високоточних ракет на 300 км дає можливість думати про так звані, формуючі операції. Це знищення військової інфраструктури в Криму, винесення аеродромів, систем ППО та ПРО, базування кораблів, командних пунктів та логістики. Тобто, зачистка  Криму, зачистка лівобережжя Херсонської області, Запоріжжя для того, щоб проводити операції", - акцентував експерт.

Відео дня

Українська розвідка знає кожен військовий об’єкт росіян в окупованому Криму, а також допомагає розвідка західних партнерів. Кожен рух окупантів відслідковується "не можна жодного кроку росіянам зробити чи перемістити радари або С-400".

"Останній удар по Джанкою, при чому АTACMS не 300 км, а 160 км все показав. Все можна зробити, єдине  потрібна достатня кількість. Не десять штук, а хоча би більше сотні. Щоб можна було відповідну кількість об’єктів, з відповідним темпом, вразити і забезпечити реалізацію наступних операцій" ,- зазначив Самусь.

Він зазначив, що для кожної певної операції можна використовувати різні типи, різного виду дальності АTACMS.

"Я думаю, що АTACMS, наприклад, з кластерними бойовими частинами 160 км можна працювати по всій глибині фронту. Це якраз ідеальна глибина для Донбасу і Півдня. Там також вистачає ворожих об’єктів, які можна виносити. Знищувати наступальний потенціал росіян і готувати вже наші контрнаступальні операції", - підкреслив експерт.

Що стосується Криму, то дальність 300 км, і це є ідеальним інструмент для того, щоб знищувати військову інфраструктуру окупаційних російських військ в Криму. 

"Тому що радіус 300 км, це звісно достає і до Севастополя, і до Кримського мосту. І це буде дуже потужна підготовка до тих наступальних дій, які зможемо планувати, якщо зараз вдасться стабілізувати фронт", - акцентував Самусь. 

Зараз важливо зупинити тиск російських окупантів на Сході, де росіяни ведуть наступальну операцію ще з жовтня минулого року.

"Вони ніяк не можуть зупинитися. Тому що, наскільки я розумію вони взагалі прогнозували, що в нас допомоги не буде. Що вдасться українців десь провалити і десь приблизно до виборів у США запропонувати вже свій план капітуляції України. Нічого не вийшло.  Зараз потроху ситуація міняється, тому що повернулась допомога США", - констатував експерт.

Системи АTACMS для України - деталі

Як повідомляв УНІАН, міністр оборони США Ллойд Остін розповів про постачання ATACMS Україні. Він зазначив, що ці ракети бувають різних типів з різною дальністю і Україні відправляється поєднання боєприпасів. Водночас, для далекобійних компаній проти росіян, лише одні армійські тактичні ракетні системи ATACMS не є "магічним засобом", тому потрібна інтеграція спроможностей різних засобів, які надходять від інших країн.

За даними The New York Times минулого тижня США таємно відправили Україні понад 100 одиниць далекобійних ракет ATACMS.

Посол США в Україні Бріджит Брінк підтвердила, що у квітні Україні надали далекобійні армійські тактичні ракетні системи ATACMS. Але не уточнила, про яку кількість ракет йдеться.

Вас також можуть зацікавити новини: