Винищувачі F-16 посилять українську систему ППО / фото US Air Force

Експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце заявив, що хоча винищувачі F-16 і посилять українську систему ППО, ці літаки не зможуть збивати ракети Х-22 чи "Онікс", якими Росія тероризує українські міста. Проте F-16 будуть ефективними для ударів по місцях запуску і зберігання ворожих ракет.

"F-16 – це те озброєння, яке здатне посилити систему протиповітряної оборони. Це означає, що велика кількість цілей може бути знищена. Але при цьому, враховуючи, що ті ракети, які використовуються, наприклад, Х-22 або "Онікс", вони, на жаль, не можуть бути знищені F-16, тому що це літак, який здатний знищувати крилаті ракети типу "Калібр" або Х-101 або інші, які за фактом летять на дозвуковій швидкості. F-16 здатні знищувати дрони та інші види озброєнь, які використовуються сьогодні РФ для нанесення таких терористичних атак", – пояснив експерт в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Водночас ці винищувачі будуть ефективними для завдання ударів по складах боєприпасів, аеродромах чи стартових комплексів, з яких РФ запускає ракети по Україні. 

Відео дня

"Якщо говорити про те, як F-16 можуть допомогти боротися з такими ракетами, як "Онікс", нам потрібні засоби ураження саме стартових комплексів – це мають бути крилаті ракети середньої та великої дальності, які здатні знищувати пускові установки на території Російської Федерації та на тимчасово окупованих РФ територіях. Йдеться про аеродроми й відповідні пункти зберігання боєприпасів на території Криму. Відповідно, є для F-16 достатня кількість різних боєприпасів, які можуть запускатися. Це не тільки Storm Shadow, а й більш серйозні види озброєння, які здатні долетіти до умовних баз дислокації пускових установок, які запускають "Онікс", і пускових установок, які запускають Х-22", – резюмував Долінце. 

Винищувачі F-16 для України

Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що Україна може отримати винищувачі F-16 ближче до кінця 2023 року. Водночас він наголосив, що ці літаки не стануть панацеєю. За словами Кірбі, найбільше Україна потребує іншого: амуніції, артилерії, броні (танків) та ППО. 

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що Україна повинна підготувати свою інфраструктуру для того, щоб отримати F-16 четвертого покоління. Йдеться про укриття, забезпечення, заправні станції тощо. Щойно буде готова інфраструктура, пілоти та інженери, партнери ухвалять рішення про передачу літаків. 

Вас також можуть зацікавити новини: