У 2009 році Україна отримала замовлень на поставку озброєнь на $2 млрд / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Україна за певних умов може значно збільшити виробництво озброєння та наблизитися до десятки найбільших світових гравців цього ринку. Про це в інтерв'ю УНІАН заявив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

В то й же час експерт нагадав, що рекордним для України був 2009 рік – тоді наша держава отримала замовлень на поставку озброєнь на 2 мільярди доларів. За ці роки найбільші світові виробники зброї значно наростили портфелі своїх замовлень. 

"Потрібно ставити собі амбітні цілі – хоча б наблизитися до десятки найбільших світових гравців. Проте, треба розуміти, що для цього потрібен системний підхід, наприклад, як у випадку з Туреччиною чи Ізраїлем. У тієї ж Південної Кореї портфель замовлень на рік складає вже 17 мільярдів доларів, що для нас є непід'ємною сумою", - зазначив експерт.

Відео дня

За його словами, одним зі шляхів виходу на нові ринки є отримання ліцензій на спільні виробництва та розвиток військово-технічного співробітництва, передусім із Туреччиною чи Німеччиною.

Новим вікном технологічних можливостей для України має стати масштабна співпраця з такими авторитетними та потужними гравцями, як BAE Systems (Велика Британія), Rheinmetall (Німеччина), Lockheed Martin (США) та іншими.

"Військово-технічне співробітництво стає ключовим напрямком, з огляду на можливість приходу потужних компаній на український ринок, спільних розробок та спільних виробництв. Той же німецький концерн Rheinmetall до кінця серпня планує розпочати обслуговування танків в Україні. Варто вийти на спільне створення засобів ППО. Також є перспективи спільних робіт у проектах створення та виробництва танку KF51 Panther і БМП Lynx KF41 від Rheinmetall. Це буде дуже гарний кейс, який може зробити гарний заділ на майбутнє", - зазначив Бадрак.

Завод концерну Rheinmetall в Україні

На початку липня цього року німецький збройовий концерн Rheinmetall оголосив про наміри запустити в Україні виробництво своєї бронетехніки. 

У серпні голова концерну Армін Паппергер заявив, що планує взяти в довгострокову оренду українські танкові заводи, щоб виготовляти там свою продукцію. За його словами, Rheinmetall може налагодити виробництво танків в Україні вже незабаром.

Також він додав, що до кінця серпня в Україні мають запустити базу з ремонту та обслуговування вже поставлених німецьких танків.

Вас також можуть зацікавити новини: