Микола Маломуж розповів про новий винахід росіян / фото wikipedia.org

Генерал української армії, екс-голова Служби зовнішньої розвідки (у 2005 – 2010 роках) Микола Маломуж прокоментував чутки, що Росія почала виробляти модернізовану версію ударного дрону "Ланцет" зі штучним інтелектом.

Для 24 каналу генерал зауважив, що наразі немає даних щодо ефективності нового російського дрона. На думку Маломужа, рашисти вкрали у західних розробників ідею та технологію, тому що в Росії немає ефективних засобів наведення та ідентифікації конкретних об'єктів.

"Це нова версія безпілотника-камікадзе "Ланцет". Його головна перевага нібито у наявності системи автоматичного наведення. Це дозволяє дрону ідентифікувати типи цілей та влучати саме в потрібний об'єкт. Українські військові ще будуть вивчати можливості цього дрона, який вже застосовується ворогом. І росіяни намагаються за його допомогою провести низку операцій, зокрема в Київській області", – пояснив Маломуж.

Відео дня

Проте Україна, на думку генерала, має системи ППО, які здатні збивати російські дрони.

"Ми маємо можливість збивати їх усіма засобами ППО, тому куди б росіяни не націлювались, наприклад, на українські енергетичні об'єкти, ми їх захищаємо. І це "Изделие-53" буде летіти так само як і "Шахеди" чи гібриди китайського та російського виробництва", – зазначив експерт.

Росія модернізувала "Ланцети"

Як повідомляв УНІАН, рашисти застосовують нову версію безпілотника-камікадзе "Ланцет" ("Изделие-53"). Він може автономно ідентифікувати цілі. 

Ці "пташки" почали активно літати з 21 жовтня. Безпілотник нібито має систему автоматичного наведення, яка може розрізняти типи цілей і підвищувати шанси успішного удару. "Изделие-53" поки не використовують широко, але військові випробовують безпілотники для масових синхронізованих ударів.

Вас також можуть зацікавити новини: