Росія зацікавлена у кількох іранських ракетних системах / фото ua.depositphotos.com

В Інституті вивчення війни (ISW) зафіксували ознаки того, що Іран реально готовий до продажу Росії балістичних ракет Fateh-110 та Zolfaghar.

За словами аналітика ISW Амін Солтані, вже у жовтні Іран зможе продавати ракети Москві через закінчення резолюції ООН, пише LIGA.net.

"В останні тижні ми спостерігали ознаки того, що Іран готовий до експорту, а Росія зацікавлена у кількох іранських ракетних системах", – сказав він.

Відео дня

Аналітик вважає, що в обмін Тегеран може просити у Росії літаки Су-35, системи протиповітряної оборони С-400, допомогу з космічною, ракетною, ядерною програмами, а також "затрофеєну" в Україні західну зброю для копіювання.

Солтані переконаний, що спрогнозувати, чи буде укладено угоду, складно, оскільки це залежатиме від динаміки відносин між Іраном та Росією, а також пріоритетів іранців в умовах переговорів із Заходом про ядерну програму.

"Продаж іранських ракет Росії, ймовірно, вплине на шанси на успіх всеосяжних ядерних переговорів", – додав експерт.

Можливість передачі Росії іранських ракет

28 вересня аналітики Інституту вивчення війни повідомили, що Іран може передати Росії ракети. Це можливо 18 жовтня - після завершення дії резолюції Радбезу ООН, які забороняють Тегерану укладати такі угоди. Мова йдет про балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що поки немає самого факту продажу ракет Іраном в Росію, але відповідні органи працюють з цим питанням.

Вас також можуть зацікавити новини: