Іран закуповує у РФ аеростати-шпигуни, подібні до китайських, які збивали над США / Колаж УНІАН фото ua.depositphotos.com, скріншот

Іран закуповує у Росії аеростати, які можуть використовуватися для шпигунства. Про це пише видання "Медуза", аналізуючи злиті в мережу дані хакерських угруповань.

Зазначається, що хакери з угруповання Prana Network, які виступають проти іранського режиму, злили в мережу поштові сервіси місцевої компанії Sahara Thunder. Її вважають "прокладкою", що зв'язує Росію та Іран. У злитих у мережу даних описані деталі обміну військовими технологіями між Тегераном і Москвою. Видання "Медуза" проаналізувало архів і з'ясувало, що Іран закуповує в Росії аеростати-шпигуни, подібні до китайських, які збивали над США.

Зазначається, що видання знайшло електронне листування іранської компанії Sahara Thunder і російського підприємства "Внештехснаб", що займається експортом обладнання. У листах обговорюється доставка в Іран продукції "Долгопрудненського конструкторського бюро автоматики". Як зазначається, бюро займається створенням дирижаблів, аеростатів і систем спецпризначення.

Відео дня

"Представники сторін почали листування 11 листопада 2022 року. Керівництво російського "Внештехснаб" повідомило, що вже займається процедурою отримання дозволів на поставку десятків назв обладнання, зокрема метеостанції аеростата, бароклапана, аеростатного сигнального вогню, пульта управління тощо. Усі ці деталі являють собою обладнання безпілотного дирижабля або аеростата. Саме конструкторське бюро зазначає, що такі апарати можуть у реальному часі відстежувати ситуацію в акваторіях, біля кордонів, на дорогах, житлових кварталах, а також на заходах", - ідеться в розслідуванні.

Зазначається, що в листах російська сторона повідомляла, що поставки відкладалися через пандемію коронавірусу. Однак у травні 2022 року листування відновилося. Іран знову захотів купити продукцію російського підприємства, але цього разу йшлося про ремонт обладнання.

Усі аеростати та комплектуючі, як свідчать злиті листи, відправляли морем. Це полегшувало транспортування, оскільки кораблі могли відключити трекери.

Керівник російського "Внештехснаб" пояснив у коментарі "Медузі", що нібито поки не знайомий з іранським проєктом "Демавенд". Але він не виключив, що аеростати можуть використовувати для різних цілей.

Співпраця Ірану і РФ

Видання Reuters повідомило, що в січні Іран почав поставки балістичних ракет до Росії. Уже передано кілька партій, і плануються наступні. При цьому заявлено про 400 ракет, але не зовсім зрозуміло, чи йдеться про вже передані ракети, чи про загальну кількість за контрактом.

Вас також можуть зацікавити новини: