Експерт звернув увагу на істотний недолік нового ПТРК / росЗМІ

На початку січня в Україні закінчилися державні випробування самохідного ПТРК "Штурм-СМ". Водночас військовий експерт Алекспандр Коваленко, аналізуючи його особливості, вказав на суттєві недоліки цього комплексу.

"Коли я почув, що радянський протитанковий ракетний комплекс "Штурм", який пережив себе ще в 1990-х, намагаються модернізувати і випробовують його досі, то зазначив, що це в сучасних умовах ведення бойових дій - капсула для самогубців", - пише Коваленко.

Він нагадує, що "Штурм-СМ" - це подальший розвиток радянського "Штурм-С", створеного в кінці 1970-х з метою боротьби, за допомогою ПТРК, з броньованою технікою противника. При цьому оператори розміщуються в мобільній і "захищеній" капсулі смертників МТ-ЛБ.

Відео дня

При цьому, зазначає Коваленко, хоча МТ-ЛБ залишається одним з кращих гусеничних транспортних засобів за рівнем прохідності, але її броня - це "картон і навіть тонше".

"Для 1970-х ця концепція ще цілком могла зійти за перспективну, але в наш час тотального панування дронів в небі, це просто жирна ціль, що прошивається наскрізь. Причому не просто жирна, але ще і напхана вибухонебезпечним комплектом з ПТРК", - підкреслює експерт.

"Штурм-СМ" - що про нього відомо

Станом на початок січня 2024 року були завершені державні випробування і проведена кодифікація мобільного протитанкового ракетного комплексу "Штурм-СМ" на базі однієї з бойових броньованих машин. До цього протитанкового комплексу були розроблені українські ракети з різними типами бойових частин.

Робота над установкою була розпочата ще до повномасштабного вторгнення.

В результаті модернізації новий ПТРК отримав можливість бити в будь-який час доби на дистанцію до 6-7 кілометрів по цілях, які можуть мати бронезахист до 800 мм.

Вас також можуть зацікавити новини: