Коваленко пояснив, що кожен постріл з такої зброї має бути ефективним / Генеральний штаб ЗСУ

Військово-політичний оглядач проекту Інформаційний опір Олександр Коваленко заявив, що Стінгери, Джавеліни, NLAW є в достатній кількості досі знаходяться в розпорядженні ЗСУ, але є нюанс.

"Саме в тих умовах ведення бойових дій, в яких знаходимося ми сьогодні, скажімо так, їх використання нераціональне, вони дуже дорогі", - сказав розповів він NV.

Коваленко пояснив, що кожен постріл з такої зброї повинен бути ефективним. На початку повномасштабного вторгнення, коли росіяни вторглися на територію України колонами бронетранспортерів і танків, українські захисники успішно знищували цю техніку, а відсоток влучень наближався до 100. Зараз же росіяни стали набагато акуратніше. Тому дорогі залпи стали економити.

Відео дня

Час від часу все ж можна почути про успішну роботу Стінгерів, які перетворюють на металобрухт ворожі вертольоти.

"Вертольоти - так, їх знищують з використанням ПЗРК, але це також досить рідкісне вже явище, тому що росіяни розуміють, які відстані для них небезпечні і намагаються працювати все ж з безпечних дистанцій", - зазначив експерт.

За його словами, використовувати дрон в рази дешевше, ніж зробити постріл з Джавеліна, а ефект - той же.

"Ми можемо використовувати, наприклад, FPV-дрон, на який пристосований кумулятивний постріл РПГ-7 і який може досить успішно прошивати наскрізь танк Т-90М Прорив. FPV-дрон коштує 500-1000 доларів, а танк Т-90И - 3,5−4 млн доларів, при цьому не треба використовувати Джавелін", - сказав аналітик.

Для порівняння Олександр Коваленко озвучив вартість використання західних ракетних комплексів:

"Там є ракети вартістю до 50 тисяч, в залежності від того, який це ПТРК - Джавелін, NLAW або інший засіб", - пояснив він.

Війна в Україні - ситуація на фронті

На фронті за минулу добу сталося 49 бойових зіткнень, обстановка на сході та півдні України залишається складною. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

"Противник і надалі ігнорує закони і звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об'єктів. Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та Квадрокоптери типу "FPV", проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки, збільшив кількість авіаударів", - йдеться у зведенні.

Вас також можуть зацікавити новини: