КНДР має кілька розробок на базі радянських ракет / фото REUTERS

Сьогодні стало відомо, що КНДР ймовірно передала Росії балістичні ракети малої дальності. Швидше за все, йдеться про північно-корейський аналог "Точки-У", або Р-17, пише видання Defense Express.

Зазначається, що здатність КНДР постачати росіянам ракети до ПЗРК та ПТРК не повинна дивувати, адже на озброєнні північнокорейської армії є радянські системи ПЗРК "Игла-1" та ПТРК "Фагот" і "Конкурс". Під "ракетними установками", про які згадується в новій інформації, ймовірно, слід розуміти системи залпового вогню типу "Град".

А от щодо балістичних ракет малої дальності, які Пхеньян буцімто передав Росії, то тут все набагато складніше. До балістичних ракет малої дальності відносяться всі, що мають дальність до 1000 км. Таких ракет у Північної Кореї кілька типів.

Відео дня

Видання Defense Express називає кілька варіантів того, що за ракети це можуть бути:

  • KN-09 – реактивна система залпового вогню, калібр якої, ймовірно, складає 300 мм. При дальності вогню до 200 км ракети піднімаються на висоту до 50 км. Історія походження є невідомою, але схоже, що це клон радянського БМ-30 "Смерч", або китайського аналогу А-100. Прийнята на озброєння КНДР орієнтовно у 2015 році.
  • KN-25 – тактичний ракетний комплекс з балістичною ракетою діаметром 600 мм. При дальності пострілу до 380 км ракета досягає висоти у 97 км. Перше випробування відбулось у 2019 році. Походження цієї розробки є невідомим.
  • KN-02 Toksa – корейська копія радянської "Точки-У". Прийнята на озброєння у 2008 році, але Пхеньян продовжував її модернізацію.
  • KN-23 – тактичний ракетний комплекс, що зовні підозріло схожий на російський "Искандер", але ракета має дещо більші габарити. Має дальність до 690 км при вазі бойової частини у 500 кг. Вперше була запущена у 2019 році.
  • Hwasong-5 та Hwasong-6 – корейські варіанти радянської ракети Р-17 з дальністістю 300 км та 500 км відповідно та масою бойової частини у 985 кг і 700-770 кг відповідно. Це ракети кінця 80-х – початку 90-х років, які є у корейців у великій кількості.
  • KN-18 – найновіша версія ракети Р-17, випробувана вперше у 2017 році. Має дальність у 450 км при заявленій влучності +/- 1 км.
  • KN-24 – візуально схожа на американський ATACMS ракета з приблизною довжиною у 4 метри і вагою бойової частини до 500 кг. Дальність польоту – до 410 км. Перші випробування відбулися у 2019 році.

КНДР передала росіянам балістичні ракети – що відомо

Як писав УНІАН, сьогодні південнокорейські військові повідомили, що вони "підозрюють" Північну Корею у поставках росіянам балістичних ракет малої дальності, а також протитанкових та переносних зенітних ракет. Кількість і найменування поставлених ракет невідомі. 

А напередодні знову від південних корейців стало відомо, що КНДР передала росіянам близько 1 млн артилерійських боєприпасів. Ці поставки тривають орієнтовно від серпня.

Вас також можуть зацікавити новини: