Коваленко вважає, що Сили оборони України збити ще один такий борт / фото wikipedia.org

Після ліквідації літака-розвідника А-50 у Російської Федерації їх залишилося менше, ніж вважається. Фактично таких літаків лише чотири, але вони не зможуть чергувати в режимі, який був до того.

"Зараз у росіян вже немає семи А-50. Один з них знаходиться на модернізації вже досить давно, а два інших потребують ремонту. Останні рази, коли відбувалися регулярні чергування в повітряному просторі, то фіксувалося саме чергування 5 літаків А-50. Фактично сьогодні у них залишилося чотири літаки і вони не зможуть чергувати в режимі, який був до того", - зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко в інтерв'ю 24 Каналу.

За його словами, сили оборони України можуть збити ще один такий борт, тому що росіяни все одно будуть змушені піднімати ці літаки для чергування, адже без них вони не зможуть вести розвідку в українському повітряному просторі.

Відео дня

При цьому він припустив, чим могли збити російський А-50

"Якщо говорити про кожну з версій, то, дійсно, версія з С-200 цілком можлива. Там навіть є модифікації, які мають відстань більше, ніж 200 кілометрів. Але є нюанс, який не дозволяє мені повністю погодитися саме з версією С-200. Рч у тім, що ми нещодавно переробили ці ракети для використання по поверхні. На жаль, їх ефективність проти ешелонованої ППО росіян нижче, ніж у дозвукових крилатих ракет Storm Shadow, SCALP-EG та інших засобів ураження", - пояснив експерт.

За його словами, C-200 - це не настільки унікальна ракета з якоюсь феноменальну швидкість або функціями, як Storm Shadow і SCALP-EG, які можуть протидіяти перешкодам РЕБ, тому ворожа ППО може їх перехоплювати.

"С-200 - це також велика "бандура", яку бачать і можуть перехопити. Російська ППО з цим справляється. Тому версія, що С-200 збила А-50-теоретично можлива, але у мене є сумніви, що це було саме С-200. Якщо ми говоримо про Patriot PAC-2, то офіційно у відкритих джерелах їх максимальна дальність ураження - 160 кілометрів. З цього виникає питання. Припустимо, А-50 ще якось могли збити, ризикуючи тим, що сама установка розташовувалася біля лінії зіткнення, тому що це досить екстремальні відстані", - підсумував Коваленко.

Ліквідація А-50 - головні новини

Інформація про ліквідацію російського літака-розвідника А-50 з'явилася 14 Січня. Цей факт підтвердив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Також він зазначив, що повітряні сили завдали удару по ворожому борту ІЛ-22. 

Згодом російські ЗМІ заявили, що ліквідовано цілу групу окупантів. Згадувати знищення полковника, підполковника та двох майорів. Офіційно в Росії екіпаж А-50 вважається зниклим безвісти.

Вас також можуть зацікавити новини: