Експерти розповіли про французьку далекобійну зброю, якою можна бити по РФ/ armyinform.com.ua

Після того, як президент Франції Емманюель Макрон заявив, що ЗСУ мають право бити західною зброєю по цілях у РФ, то постає питання, яка саме французька зброя для цього придатна, окрім ракет SCALP / Storm Shadow, які Україна й так отримує від Франції.

Так, експерти Defence Express зазначають, що у Франції в арсеналі є крилата ракета Apache, на основі якої й була створена SCALP.

"Ця ракета має специфічну бойову касетну бойову частину, яка складається з 10 суббоєприпасів KRISS, кожен з яких має вагу 51 кг, що призначені для руйнування злітно-посадкових смуг. KRISS може пробити до 30 см бетону, а особливістю є те, що він має детонатор, що може бути встановлений із затримкою підриву", - зазначають експерти.

Відео дня

Водночас вони вказують на те, що найголовніша вада Apache в поточних умовах - мала дальність застосування цієї ракети - абсолютна більшість джерел вказує її на рівні 140 км.

"І це вкрай мала відстань, бо авіабаза "Миллерово" у Ростовській області - у 155 км від фронту, "Балтимор" під Воронежем - 175 км від кордону, а "Бельбек" під Севастополем в окупованому Криму у 230 км", - йдеться в аналізі.

Ще однією проблемою Apache є мала кількість вироблених ракет - загалом мова йде про 100 одиниць, хоча першочерговий план передбачав 500. Тому під питанням залишається реальна кількість Apache у боєздатному стані.

Ще одним варіантом, зазначають експерти, є остання версія протикорабельної ракети Exocet MM40 Block 3, яка має задекларовану можливість ураження наземних цілей та польоту над суходолом.

"Ця ракета має дальність польоту у 200 км, а для наведення на ціль використовується активна радіолокаційна головка самонаведення. Вага бойової осколково-фугасної частини становить 165 кг", - розповідають у Defence Express.

Однак тут теж постає проблема у кількості, бо Exocet MM40 Block 3 почали постачати до ВМС Франції лише у 2022 році. Крім того, у її попередніх версіях можливість ураження наземних цілей задекларована не була.

І останнім, хоча, як наголошують експерти "абсолютно фантастичним для України" варіантом в арсеналі Франції є крилата ракета Missile de Croisière Naval - MdCN.

Вона була створена на базі SCALP, але вже має дальність у 1000 км та вагу бойової частини у 250 кг і є французьким аналогом Tomahawk морського базування.

"Ця зброя для Франції визначена вже ледь не як стратегічна, особливо враховуючи їхню кількість, за більшістю джерел, близько 200 одиниць", - розповіли експерти.

Крім того, носієм MdCN є фрегатах класу Aquitaine та підводні човни класу Suffren. Тому MdCN для ЗСУ потребують створення наземної пускової з універсальною пусковою шахтою Sylver A-70.

Дозвіл Україні бити західною зброєю по РФ

Вже 10 країн Євросоюзу виступили за те, щоб дозволити Україні використовувати їхню зброю для нанесення ударів по російській території. Зокрема, президент Франції Еммануель Макрон підтримав постачання Україні далекобійної зброї для ударів по РФ.

Сьогодні стало відомо, що Канада та Фінляндія також підтримали цю позицію.

Вас також можуть зацікавити новини: