США могли виокремити з HIMARS модуль для запуску ракет ATACMS перед відправкою до України / фото Генштаб

Під час передачі Україні ракетних систем залпового вогню HIMARS США могли виокремити з програмного забезпечення певний плагін чи модуль, який відповідає за запуск ракет ATACMS.

Як заявив в ефірі "Еспресо" головний редактор Defense Express Олег Катков, цей процес не є незворотнім. 

"Будь-яке високоточне озброєння Заходу – це просто комп'ютер з озброєнням. Коли прибудуть ATACMS, там буде до них просто флешка, яка вставляється у комп'ютер HIMARS, і відповідні дані завантажуються", – пояснив він.

Відео дня

На думку експерта, Штати могли модифікувати ці комплекси перед відправкою в Україну, оскільки на той час стратегічна ініціатива у війні була в руках окупантів. 

"США цілком могли страхуватися, бо HIMARS передавались в той період, коли стратегічна ініціатива знаходилась в руках РФ. Цілком логічно, що для підстрахування деякі програмні елементи були вилучені із забезпечення. Як тільки політичне рішення стосовно передачі ATACMS буде прийнято, приїде флешка, люди її вставлять у HIMARS чи М270 і все буде працювати", – підсумував Катков.

Модифікація HIMARS перед відправкою в Україну: що відомо

5 грудня видання The Wall Street Journal випустило матеріал про те, що США таємно модифікували передані Україні ракетні установки HIMARS, щоб їх не можна було використовувати для запуску ракет великої дальності по Росії, у тому числі ATACMS.

Журналісти зазначили, що такі модифікації HIMARS гарантують, що Україна не зможе використовувати ці установки для запуску далекобійних боєприпасів, якщо Київ придбає такі снаряди через інші держави.

Водночас радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що ніяких таємних модифікацій зброї, у тому числі ракетних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS, Збройні сили України на фронті не використовують.

Вас також можуть зацікавити новини: