HIMARS на озброєнні ЗСУ / фото US Army

Ніяких таємних модифікацій зброї, у тому числі ракетних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS, Збройні сили України на фронті не використовують.

Таким чином радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк відреагував на публікацію The Wall Street Journal про те, що США таємно модернізували HIMARS, щоб їх не можна було використовувати для запуску по Росії ракет великої дальності, в тому числі ATACMS.

"Ми не наносимо удари по території Російської Федерації, і не збиралися цього робити. Там літають невстановлені літаючі об'єкти (НЛО), які вкрай ефективно знищують ключову інфраструктуру, що б'є по цивільному населенню України", – заявив Подоляк.

При цьому він назвав причини недавніх вибухів і пожеж в Росії.

"Система управління в Росії практично обрушена вже, і силова система в тому числі. Люди відчувають, що ефективної держави більше немає, тієї держави, якої вони боялися. І тому скрізь починаються "аварії": і у Рязані, і в "Дягілєво" і в "Енгельсі". А до цього і в торгових центрах, і в системі нафтопереробки. Скрізь пожежі, пожежі, пожежі. Це буде наростати, – зазначив радник глави ОП. – Система управління, система контролю в Росії розвалюється. Росія ж країна, яка завжди трималася на страху. І цей страх минає, і люди починають саботувати, бунтувати".

Подоляк не виключає, що це можуть бути приховані бунти, і що "ексцеси" в Росії будуть наростати. Україна ж знищуватиме позиції росіян на своїй території, додав він:

"Що стосується того, чи є у нас додаткові можливості для того, щоб наносити ефективне ураження військових цілей на далеких куточках території України, яка тимчасово окупована, скажу так: будь-які рішення у нас є, вони поступово нарощуються, вони поступово тестуються. Все, що знаходиться на території України, яка тимчасово окупована Росією, ось там все буде знищено: і сили, і засоби. Для цього у нас, природно, є (зброя). Ви бачите ефективне поступово відпрацювання по різних далеких складах Російської Федерації".

США таємно модернізували HIMARS: що повідомлялося

Нагадаємо, The Wall Street Journal з посиланням на джерела написав, що США таємно модифікували передані Україні ракетні установки HIMARS.

Нібито таким чином Адміністрація президента США хотіла знизити ризики ескалації війни з РФ.

Як відомо, США утрималися від поставок Україні ракет великої дальності ATACMS. Разом з тим Штати вирішили гарантувати, що Україна не зможе використовувати HIMARS для запуску далекобійних боєприпасів, отриманих від інших держав.