Морські дрони отримали власну систему ППО / колаж УНІАН, фото wikipedia.org, кадр з відео

Росіяни заявили про знищення українського морського дрона, оснащеного ракетами "повітря – повітря". Поява такої зброї у ЗСУ була очікуваною та потрібною, пише військово-аналітичний портал Defense Express.

На кадрах, опублікованих росіянами, видно спроби російського гелікоптера знищити морський дрон. Зрештою це вдається зробити. Але оприлюднені кадри свідчать, що дрон справді був споряджених ракетами. Додаткових систем наведення на борту безпілотного катера не видно, але, як зауважують аналітики, ракети Р-73 (а саме про них заявили росіяни) мають власну інфрачервону головку самонаведення.

Аналітики зазначають, що раніше вже фіксувалися доволі успішні спроби поставити на наземні платформии ракети Р-73, початково призначені для використання на винищувачах. Такі ерзац-ЗРК створювали в Югославії та Індії. Тож нічого фантастичного у встановленні цих ракет на морський дрон немає, хоча це набагато складніше, ніж у випадку з наземними платформами.

"Зокрема є величезні проблеми із тим, що морська вода є доволі агресивним середовищем і саме тому зазвичай морські зенітні ракети мають контейнерний запуск. І це не говорячи про хитавицю", – кажуть у Defense Express.

Також аналітики назвали ймовірну причину того, чому дрон не зміг збити російський вертоліт, який його атакував. Справа у тому, що ракети завжди мають не лише максимальну, але й мінімальну дальність дії. Конкретно ракета Р-73 може перехоплювати повітряні цілі лише на відстані понад 300 метрів: ближче – ні. А як видно на відео, російський вертоліт знаходився зовсім поруч із морським дроном.

Оскільки саме гелікоптери стали для росіян основним засобом знищення українських морських дронів, поява дронів-ЗРК була очікуваною і вкрай потрібною, кажуть аналітики.

Українські морські дрони: останні новини

Як писав УНІАН, напередодні українські морські дрони атакували російські кораблі у бухті Вузька на північному заході Криму. Внаслідок атаки було знищено російський швидкісний катер. Ймовірно саме цю атаку супроводжував морський дрон-ЗРК.

У квітні Forbes писав, що зараз Україна, ймовірно, працює над створенням нового покоління морських дронів, які будуть значно потужнішими за попередні. Маючи на борту більше вибухівки, нові дрони зможуть топити, а не просто пошкоджувати, великі військові кораблі росіян та навіть ефективно вражати залізобетонні мости.

Вас також можуть зацікавити новини: