Експерт назвав основні переваги Gripen / wikipedia.org

Швеція розглядає можливість постачання Україні винищувачів Gripen. Розглядаючи ці повітряні судна, варто зважати не на їхній загальний рейтинг, а на ресурси, які є в України.

Про це заявив експерт з авіації Костянтин Криволап у коментарі 24 каналу. За його словами, літаки Gripen, як і F-16 можуть виконувати важливі функції. Ці винищувачі можна поставити на друге місце після американських літаків, зважаючи на ресурси, які ми маємо.

"F-16 найбільше нам підходить. Gripen – на другому місці. Крім цього, літаки Швеції могли б розв'язати серйозну проблему – проблему використання ракет Storm Shadow, SCALP EG і, сподіваюся, TAURUS, якщо Німеччина наважиться нам їх передати", - розповів Криволап.

Відео дня

Експерт додав, що Gripen створений саме під такі системи, а F-16 для цього ще треба налаштовувати. Він трохи менший, ніж F-16, але водночас дуже потужний, адже може взяти практично те саме навантаження. Мовиться про близько 7 тонн. Попри те, що сам Gripen важить майже 20.

До того ж цей літак простий в аеродромному обслуговуванні. Тобто він може просто сісти на автобан, туди під'їде спеціальна машина, фахівці його швидко оглянуть і він полетить далі.

"Наприклад, F-16 треба обслуговувати на аеродромі. Але з іншого боку, якщо з Gripen щось трапиться, то його треба вести на завод у Швецію, бо розгалуженої системи ремонту по всій Європі, як F-16, він не має", - зауважив експерт.

Цей винищувач гарний у маневрах, озброєнні, адже може нести все те саме, що й американські літаки, але також має додатково європейські системи озброєння. Втім, для нашої військової інфраструктури буде непросто освоїти одразу два літаки. З іншого боку, ймовірно, це доведеться робити, щоб могти доставити до місць ураження ракети Storm Shadow, SCALP-EG і, ймовірно, TAURUS.

JAS 39 Gripen - для України

Відзначається, що за своїми можливостями літак близький до F-16. Його бойовий радіус становить близько 800 км, але JAS 39 може використовувати широкий арсенал зброї, включаючи ракети "повітря-повітря", ракети "повітря-поверхня" і авіабомби різного калібру.

Наприкінці 2023 року спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що незалежно від того, як складеться доля поставок Gripen в Україну, основним бойовим літаком Збройних сил бачать саме F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: