Данія та Нідерланди нададуть Україні до 61 літака / фото US Air Force

Не всі винищувачі F-16 з Данії та Нідерландів, які передадуть Україні, можна буде використовувати в бойових діях. Про це пише військовий експерт Шон Белл для телеканалу SkyNews.

За його словами, до початку війни українські ВПС мали близько 145 літаків, але з тих пір втратили близько 60-ти. Також частина з авіапарку, на думку експерта, – це "різдвяні ялинки" – реактивні літаки, які непридатні для польотів і які будуть розібрані на запчастини, залишивши голу оболонку планера.

Він пише, що Данія і Нідерланди нададуть до 61 літака, але не всі їх можна буде використовувати на фронті. Белл пояснює, що деякі з наданих літаків будуть двомісними: такі зазвичай використовуються для спостережних або навчальних місій. Крім того, Україні потрібно буде тримати частину літаків подалі від лінії фронту для навчання наступного покоління пілотів.

Відео дня

Літаки F-16 для України - останні новини

20 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив, що Нідерланди готуються передати Україні 42 американських винищувача F-16, А Данія поставить ще 19. Але станеться це не раніше наступної весни - після того, як українські пілоти закінчать навчання на F-16. 

За словами Олексія Резнікова, є ще кілька країн, які готові приєднатися до "літакової коаліції", в рамках якої Україні будуть передані винищувачі F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: