Винищувачі F-16 поки що не можуть прибути в Україну / фото US Air Force

Затримка із передачею Україні датських винищувачів F-16, ймовірно, спричинена проблемами із будівництвом необхідної інфраструктури під них в Україні, або із питаннями надійного прикриття аеродромів. Про це пише військово-аналітичне видання Defense Express.

В Міноборони Данії напряму не називають причини затримки, але визнають, що "перші шість українських пілотів знаходяться у повітрі над [військовою авіабазою] Скрідструпом і можуть бути готові до бойових польотів на F-16 до весни". Тож єдиними причинами затримки, які залишаються, є лише питання логістики і готовнсть наземної інфраструктури в Україні.

На її підготовку, банально могло знадобитися більше часу, ніж очікувалося, пише Defense Express і додає, що питання захисту аеродромів від ракетних ударів не менш актуальне.

Відео дня

"Загалом варто вкотре нагадати, що передача F-16 — надскладний процес, під час якого дійсно можуть виникнути ті чи інші труднощі. І навіть той факт, що Норвегія планує приєднатися до програми навчання пілотів ПС ЗСУ і планує відправити до тієї ж Данії два своїх літаки для цих цілей весною-влітку цього року, прямо говорить про реальні масштаби цієї програми, в якій насправді цілком можуть бути свої "підводні камені", – зауважують експерти.

Затримка із поставкою F-16 Україні – що відомо

Як писав УНІАН, сьогодні представник Міністерства оборони Данії через датські ЗМІ розповсюдив заяву про те, що передача перших шести винищувачів F-16 Україні з боку Данії відбудеться не раніше другого кварталу 2024 року. Стверджується, що початково ці літаки планували передати ще до Нового року.

В Міноборони Данії стверджують, що саме Україна все ще не виконала низку умов для того, щоб українські ВПС могли повноцінно використовувати ці винищувачі. Однак які саме умови не виконала Україна – не уточнюється.

Втім варто зауважити, що Нідерланди наприкінці грудня вже почали готуватися до близької передачі своїх винищувачів Україні. Чи буде відкладено цю поставку теж, поки що невідомо.

Вас також можуть зацікавити новини: