Журналісти дізналися, що супротивники атакували українську землю незвичайною ракетою / колаж УНІАН з фото REUTERS та defence-ua.com

Триває повномасштабна війна в Україні, і сьогодні - у середу, 8 травня, Росія знову атакувала об'єкти енергетичної інфраструктури України.

Для сьогоднішнього удару по Україні росіяни застосували крилату ракету Х-101, яку виготовили вже в другому кварталі 2024 року. Фото уламків виробу виклало видання Defense Express. Про те, що ракету взяли буквально з конвеєра, говорить її серійний номер. Як виявилось, вона отримала подвійну бойову частину - на додачу до стандартної БЧ масою 450 кг на ракеті також встановили додаткову бойову частину масою 350 кг.

На думку експертів, збільшити БЧ вдалось коштом зменшення розмірів паливного бака та зниження показника дальності польоту: за оцінками, вона зменшилась приблизно з 5500 до 2250 км. Дальності нової версії все одно достатньо для ураження об'єктів на території України.

Відео дня

Зазначимо, що раніше УНІАН вже повідомляв про нову модифікацію Х-101. Для ударів по Україні такий варіант вперше застосували в кінці березня. Скоріш за все, зараз російський ОПК активно розгортає виробництво ракети з подвійною БЧ і надалі росіяни будуть частіше її використовувати.

Російська крилата ракета Х-101 - дальність та інші характеристики

Х-101 є стратегічною крилатою ракетою типу "повітря-земля", для якої, за даними російської сторони, використали технологію зниження радіолокаційної помітності. Росіяни заявляли, що ракета має можливе кругове відхилення 7 м на дальності 5500 км та здатна знищувати рухомі цілі з точністю влучення до 10 м.

Носіями Х-101 виступають стратегічні бомбардувальники Ту-160 (12 ракет у двох внутрішніх відсіках) та Ту-95 (8 ракет на зовнішній підвісці). Варіант ракети з термоядерним зарядом отримав назву Х-102. Раніше повідомлялось, що росіяни виробляють по 70 ракет типу Х-101 на місяць.

Вас також можуть зацікавити новини: