Друга бойова частина має готові уражаючі елементи кубічної форми / фото Міноборони РФ

Росіяни вкотре модернізували крилату ракету повітряного базування Х-101, яка все отримала збільшену бойову частину вагою приблизно у 800 кг.

Як відзначають аналітики Defense Express, така вага вдвічі більша за попереднє оснащення ракети бойовою частиною вагою близько 400 кг. За їхніми словами, мова йде не про просте збільшення ваги однієї бойової частини, а про рішення із розміщенням двох окремих бойових частин. 

"Друга бойова частина має готові уражаючі елементи кубічної форми. Зазвичай такі елементи використовуються у зенітних ракетах, але у випадку застосування для удару по наземних цілях мають значний уражаючий ефекти проти людей", - сказано в матеріалі.

Відео дня

Аналітики припускають, що встановлення додаткової бойової частини на додачу до звичайної осколково-фугасної відбулось завдяки зменшенню розміру паливного бака, що означає зменшення дальності польоту ракети.

"Водночас інформація щодо варіанту з оснащенням Х-101 двома бойовими частинами прослідковується у російських джерелах ще з середини 2010-х років, на стадії розробки та випробувань цієї ракети. Тоді вказувалась, що в одному з варіантів оснащення ракети бойова частина вагою 400 кг може бути розділена на дві. Перша може бути скинута на парашуті на дальності у 100 км від основної цілі. Від такої реалізації тоді відмовились та повернулись лише зараз. Але який саме механізм скидання використаний у новій версії Х-101 наразі знаходиться під питанням", - додали там.

Війна в Україні - застосування ракет

Характеристики гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон" максимально підігнали під видане російським Міноборони завдання, через що вона виявилася практично не здатною виконувати своє головне призначення, а саме – боротися з великими кораблями. Про це повідомляє Defense Express.

Ракета має осколково-фугасну бойову частину доволі нехарактерної форми, однак найбільше здивування у експертів викликала її вага.

"Суть полягає в тому, що вага бойової частини 3М22 "Циркон", як дізнався Defense Express з власних джерел, складає, за попередніми оцінками, близько 100-150 кг, з якої вибухової речовини до 40 кг", – пише видання. 

Вас також можуть зацікавити новини: