Комплексів SAMP/T в Європі надзвичайно мало / фото wikimedia.org

Українські дипломатичні зусилля зараз направлені на отримання додаткових систем протиповітряної та протиракетної оборони. Як зазначав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, наразі перемовини ведуться лише про два Patriot та один SAMP/T, хоча Україна потребує набагато більшої кількості. Аналітики Defence Express пояснили, чому так складно знайти додаткові системи ППО та чому комплекс SAMP/T виявився таким "рідкісним".

Так, зазначають аналітики, загалом у європейському сегменті НАТО близько 30 батарей Patriot і тому передати 83% чи 23% від всіх таких ЗРК складно (Україна потребує від 7 до 25 таких систем). Водночас ще два Patriot які можуть бути зібрані з компонентів від різних донорів, виглядає значно реалістичнішим сценарієм.

Що стосується SAMP/T, то за весь час Україні передали лише один такий комплекс спільними зусиллями Франції та Італії. Тому передати ще один - це доволі значний крок, враховуючи їхню кількість, зазначають експерти.

Відео дня

Станом на 2021 рік у Франції було 10 комплексів SAMP/T, у Італії було 6 комплексів.

"Таким чином загалом, після передачі одного, мова йде про вже 15 комплексів SAMP/T. Це складає 6% від наявних ЗРК. Водночас передача і двох Patriot з 30 - це також 6% від наявних у Європі", - зазначають аналітики.

У Defence Express нагадують, що SAMP/T мав стати аналогом Patriot, але так і не набув аналогічної популярності і єдиним його іноземним замовником є Сінгапур. Можливості SAMP/T забезпечуються ракетами Aster 30, які можуть перехоплювати аеродинамічні цілі на дальності понад 100 км, а також балістичні (без оголошення дальності, але за оцінками до 30-35 км).

ППО для України

Як повідомляло видання Financial Times, європейські столиці відкинули вимоги Києва відправити свої системи ППО до України. Київ просить передати йому системи Patriot з Польщі, Румунії та Іспанії, повідомили виданню дві людини, знайомі з переговорами. водночас союзники заявили, що не планують надсилати більше систем в Україну, аргументуючи це тим, що їм необхідно зберегти оборонний потенціал.

Крім того, Україна відчуває гостру нечтачу снарядів до західних систем ППО.

Як розповів радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк, хоча у Києва ще не закінчилися американські ракети ППО Patriot і німецькі Iris-T, але вже відчувається їх критична нестача.

Вас також можуть зацікавити новини: