Роман Світан пояснив, що може заважати отриманню Україною літаків F-16 / фото US Air Force

Українські аеродроми вже готові приймати винищувачі F-16 щонайменше в режимі оперативних. І йдеться не про одне чи два летовища, каже військовий експерт, військовий льотчик-інструктор та полковник запасу Роман Світан.

"Проблем з аеродромами абсолютно жодних немає. Є питання, можливо, пов’язані з безпекою, авіаційною безпекою, перекиданням техніки чи неготовністю інженерно-технічного складу для приймання літаків. Прийняти літаки – це одне, а обслуговувати – інше", – пояснив він в ефірі "24 каналу".

За його словами, щойно буде повна готовність технічного персоналу та льотного складу, ми отримаємо F-16. Проте є питання з ухваленням фінансування для України, передачею дальніх засобів ураження, серйозних партій озброєння.

Відео дня

Передача F-16 Україні: останні новини

Речник Повітряних сил України Юрій Ігнат каже, що винищувачі F-16 вже можна було б розмістити на українській території. Вони вже злітали з наших аеродромів, а у наших фахівців є відповідний досвід обслуговування. Він наголосив, що підготовка інфраструктури для F-16 сьогодні є дуже серйозною, особливо в умовах бойових дій.

Раніше у США запевнили, що попри те, що гроші на допомогу Україні закінчилися, а новий пакет фінансування не схвалено, у Національної гвардії США все ще достатньо коштів, щоб завершити навчання українських пілотів на літаках F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: