Названо можливу причину застосування ворогом по Україні "новітньої" ракети / колаж УНІАН зі скріншотів

Російські загарбники почали використовувати проти України "новітні" ракети Х-69, ймовірно, щоб перевірити їх можливість в умовах реальної війни.

Про застосування цієї ракети ворогом повідомляє Defence Express. "У відкритому доступі з’явились вказівки на те, що росіяни для ударів по Україні почали використовувати крилаті ракети повітряного базування Х-69, призначені для літаків тактичної авіації ВКС (військово-космічних сил, - Ред.) РФ", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, раніше аналітики повідомляли, що інформація про застосування росіянами такої ракети з’явилася після масованого удару 7 лютого 2024 року. Однак західні оглядачі почали звертати увагу на факт щодо Х-69 лише майже через два тижні.

Відео дня

"Першою в цьому ракурсі є публікація від профільного порталу The Drive, і тут цікаво звернути увагу на акценти, які проставили автори цього видання. Для початку вони вказали версію з посиланням на українські ресурси про те, що росіяни могли застосувати одразу три ракети Х-69 для удару по Україні в ніч на 8 лютого 2024 року, і що носієм таких КР міг бути літак типу Су-34", - йдеться у повідомленні.

Також були наведені дані з посиланням на Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) про те, що у лютому 2023 року ракета Х-69, ймовірно, була запущена у виробництво, і що станом на вересень минулого року ця ракета начебто ще проходила етап льотних випробувань. Також наведений короткий опис відомих характеристик ракети Х-69. Її назвали "перепаковкою" Х-59МК2, але з деякими конструктивними відмінностями - квадратний переріз корпусу та внутрішнє розміщення двигуна для того, щоб ця ракета могла розміщуватись у відсіку літака Су-57.

"Відомо, що Х-69 має дозвукову швидкість польоту, масу бойової частини в 310 кілограмів та дальність польоту до 290 кілометрів. При цьому підкреслюється, що Х-69 є "універсальною" в плані носіїв, тому може застосовуватись не тільки із Су-57, але й також літаків типів МіГ-29К та МіГ-35, Су-34 та Су-35", - зазначається у публікації.

Також автори The Drive у контексті з ракетою Х-69 ставлять питання так, що "наразі нема переконливих доказів того, що росіяни застосовували Х-69 із літака Су-57". І що сам факт застосування таких ракет є хіба що прагненням Кремля перевірити можливості Х-69 в умовах реальної бойової обстановки.

Продовжується повномасштабна російсько-українська війна - сьогодні це варто прочитати

Нагадаємо, РФ все частіше застосовує проти України нові ракетні системи: серед них як їхні власні розробки, та і закордоні озброєння. Серед таких новинок західні оглядачі назвали авіаційну крилату ракету Х-69, авіаційний боєприпас "Гром-Е1" та гіперзвукову протикорабельну ракету "Циркон".

За даними російської сторони, дальність Х-69 - 290 км, вага бойової частини - 310 кг. Серед носіїв ракети називають новий російський винищувач п’ятого покоління Су-57. Ракету позиціюють як малопомітну.

Вас також можуть зацікавити новини: