Надання Україні ракет ATACMS дасть Росії зрозуміти, що гру закінчено - британський експерт

Поки Україна не отримала ці ракети, в РФ все ще думають, що мають шанси на перемогу.

Полковник британської армії у відставці, відомий Військовий експерт, полковник армії Великої Британі у відставці Глен Грант вважає, що надання Україні сильної та потужної зброї зможе позбавити Росію думки про можливість перемоги. Таким засобом є ракети ATACMS.

"ATACMS – це зовсім інший бойовий звір, який не схожий на все те, що є в України. Маючи таку зброю, ви можете почати знищувати реальні об’єкти, не спалювати, а стирати з лиця землі. Якщо ви бачили фотографії міністерства оборони Сербії після нападу НАТО на Сербію, то розумієте, якої шкоди може завдати така зброя. Тому адміністрація Байдена вважає, що це може перейти межу ведення традиційної війни", – заявив він в ефірі телеканалу "Еспресо".

Грант переконаний, що Путін уже б застосував ядерну зброю, аби дійсно збирався це зробити. За його словами, причин для цього у російського диктатора було багато, проте він на це все ж не наважився.

"На мою думку, США повинні надати ATACMS, тому що саме надання такої зброї Україні дасть Росії розуміти, що гру закінчено. А поки цього не сталося, Росія думає, що, якщо вони продовжать цю війну, то є ще шанс на перемогу. Ми повинні позбавити їх цієї думки, зробивши Україну настільки сильною і потужною, щоб вони усвідомили, що нічого у них не вийде, і тоді їм доведеться сісти за стіл переговорів. А поки Америка відтягує надання комплексів ATACMS, такий сценарій, на жаль, віддаляється за обрій. Тож це дійсно важливий етап, один з етапів цієї війни", – зазначив Грант.

Зброя для України

Німеччина закупить для України 66 новітніх бронетранспортерів. Контракт на виробництво отримала компанія FFG. Точна дата поставок невідома, однак очікується, що Україна отримає ці бронетранспортнери вже у кінці 2023 року. 

Крім того, Нідерланди планують купити десятки танків Leopard 1 для України. Постачальником має стати швейцарська компанія, але для цього потрібна згода уряду Швейцарії.

Водночас Швейцарія не дозволила реекспорт своєї зброї в Україну. Незважаючи на це, шанси отримати швейцарське озброєння все ще є. Дискусія з цього питання триватиме і надалі. 

Вас також можуть зацікавити новини: