Наземні роботи в умовах реальної війни виявилися не настільки ефективними / фото Михайло Федоров

Україна і Росія на третьому році війни розгорнули безліч повітряних і морських дронів, але жодна зі сторін не розгорнула масово наземні дрони. Така ситуація може пояснюватися наявністю перешкод на землі.

Видання Forbes пише, що і українці, і росіяни використовують невеликі наземні роботи для поповнення запасів, евакуації поранених і встановлення мін.

Бойове застосування наземних дронів росіянами закінчилося, коли в районі руїн Бахмута вони застосували щонайменше два, а можливо, і набагато більше невеликих гусеничних безпілотних наземних машин із гранатометами. Для роботів усе закінчилося не дуже добре.

Відео дня

Наприкінці 2020 року аналітики каліфорнійського аналітичного центру RAND розіграли зіткнення між механізованими піхотними ротами армії США та російської армії, після того як американська армія включила озброєних наземних роботів у свою структуру. У грі 11 колісних і гусеничних машин UGV доповнювали чотири американські танки M-1 і 11 бойових машин піхоти типу M-2.

На думку аналітиків, наземні дрони не дуже добре проявили себе в різних наступальних і оборонних сценаріях. Проблема полягала в тому, що роботи управлялися радіозв'язком віддаленим оператором, а це означає, що вони можуть бути відрізані від своїх операторів - або місцевістю, або ворожими перешкодами.

"У базовій грі необхідність підтримувати безперешкодний і незаглушений зв'язок у прямій видимості з БРПЛ накладала значні обмеження на сили США, сповільнюючи темп і ускладнюючи управління просуванням США", - пояснили аналітики. "Зокрема, ефективне використання російськими військами ранцевих глушилок істотно обмежувало можливості американських військ щодо використання РСЗВ".

Роботи часто простоювали, поки їхні оператори намагалися утримати управління, і вступали в бій у нестабільному режимі - і були виведені з ладу вогнем противника.

Дослідне застосування українськими військами засобів радіоелектронної боротьби - затоплення ключових радіоканалів перешкодами, що роблять їх непридатними для операторів безпілотників, - є однією з причин того, що в деяких секторах українці змогли домогтися локальної переваги в повітрі за допомогою безпілотників. Якщо росіяни розширять розгортання озброєних наземних роботів, варто очікувати, що українці у відповідь посилять радіоперешкоди.

Наземні дрони на полі бою - останні новини

Розлогіші безпілотники активно застосовуються на фронті і вони мають велике значення, оскільки є менш вразливими та ефективнішими порівняно з традиційною військовою технікою.

В Україні створюються повітряні, морські, а також наземні безпілотники. Наприклад, створено універсальний наземний дрон "Довбуш", призначений для розмінування і транспортування поранених.

Вас також можуть зацікавити новини: